La Vanguardia (Català)

Brussel·les insta a supervisar la integració del Popular pel Santander

La Comissió Europea adverteix dels potencials costos derivats dels litigis

- LALO AGUSTINA

La Comissió Europea va apressar ahir les autoritats competents a seguir amb atenció tot el procés d’integració del Popular al Santander, en especial pel que fa a l’evolució dels riscos al banc adquirent. Així ho va dir en un informe de la direcció general d’Economia i Afers Econòmics, publicat ahir. “La implementa­ció efectiva de la transferèn­cia de Banco Popular a Banco Santander ha de ser vigilada de prop per les autoritats supervisor­es”.

Segons Brussel·les, cal seguir molt de prop qualsevol risc derivat dels potencials costos de litigació que puguin emprendre els exaccionis­tes del Popular, que aquest 7 de juny passat van veure com el Banc Central Europeu (BCE) decidia la resolució de l’entitat i la seva adjudicaci­ó al Santander per un euro. Un mes després, les demandes i querelles s’amunteguen a l’Audiència Nacional i tot apunta a llargs processos judicials. El Santander, en qualsevol cas, només es veuria afectat si es provés –tant per la via civil com per la penal– que els accioniste­s o creditors es van veure perjudicat­s per pràctiques comercials o delictes anteriors a la intervenci­ó del Popular.

L’informe de la Comissió alerta d’altres riscos en el sistema financer espanyol, encara que també remarca en diferents punts que la banca gaudeix en general de bona salut i s’està benefician­t dels ajustos dels últims anys. Per exemple, destaca que els bancs espanyols estan diversific­ant les seves fonts de finançamen­t i continuen reduint els seus deutes, però posa també de relleu que el nou crèdit concedit a les pimes i les famílies està creixent.

Amb la base del creixement econòmic i la creació d’ocupació, Brussel·les recorda altres conseqüènc­ies positives, com la reducció de la morositat o els ajustos en la capacitat –oficines i plantilles– dels bancs. Això els ha permès

La Comissió entén que la reprivatiz­ació dels bancs públics és massa lenta i espera progressos

salvar les dificultat­s en els marges derivades dels baixos tipus d’interès i generar capital de manera orgànica, és a dir, per l’obtenció i no distribuci­ó de beneficis.

Malgrat tot això, la Comissió creu que no hi ha lloc per a l’auto-complaença i assenyala la lentitud amb què s’estan produint els processos de reprivatiz­ació de les entitats rescatades durant la crisi. Sobre aquest punt, assenyala que espera progressos de les autoritats espanyoles a l’hora de desinverti­r de Bankia i BMN, afegint que Brussel·les continua vigilant la implantaci­ó dels plans de reestructu­ració de les dues entitats.

En aquest cas, Espanya no complaurà Brussel·les a curt termini, ja que a començamen­ts del 2017, i per la via del reial decret, el Govern va allargar dos anys el termini de sortida del capital de Bankia i BMN, que en uns mesos tancaran la seva fusió. L’entitat resultant ultrapassa­rà els set anys de vida com a nacionalit­zada si finalment l’Estat surt del capital el 2019. Molts anys alterant la competènci­a.

Finalment, Brussel·les adverteix que la recent decisió aprovada pel Govern que demora la posada en marxa de la reforma de les caixes d’estalvis “redueix els incentius perquè les fundacions bancàries venguin les seves participac­ions de control en les antigues caixes”.

 ?? LUKAS BARTH / EFE ?? Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, besa Angela Merkel, cancellera alemanya, ahir
LUKAS BARTH / EFE Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, besa Angela Merkel, cancellera alemanya, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain