La Vanguardia (Català)

Els noms del poder a Hong Kong

HONG KONG, UNA CIUTAT OBERTA I COMPETITIV­A, ESTÀ EN REALITAT EN MANS D’UN GRUP DE MAGNATS QUE CONTROLA TOTS ELS RESSORTS DEL PODER POLÍTIC I ECONÒMIC, SI BÉ CREIXEN LES VEUS CRÍTIQUES

- ISIDRE AMBRÓS

Cada dia més de 12.000 persones pugen el Peak, com anomenen els locals la muntanya Victòria, que domina l’illa de Hong Kong. Tot i això, no tots són turistes, ni tots van en funicular. Uns quants es traslladen en Rolls Royce, són els que viuen al cim d’aquesta muntanya, que també simbolitza el cim del poder a l’excolònia britànica. Són els homes que controlen, amb discreció, la marxa de la ciutat i tenen línia directa amb Pequín.

La majoria d’ells comparteix­en altres trets comuns, com el fet d’haver arribat a Hong Kong a finals dels anys quaranta del segle passat, fugint dels comunistes de Mao. A més, fan obres de filantropi­a i gaudeixen amb el menjar cantonès del restaurant Fook Lam Moon, al cèntric barri de Wanchai.

D’entre tots ells destaca, malgrat la seva enorme discreció, Li Ka Shin, fundador i president del grup CK Hutchinson, que entre altres negocis gestiona la terminal de contenidor­s més important del port de Barcelona. I és que el poder d’aquest emprenedor de 89 anys, que va començar venent flors de plàstic, és total a l’illa. El seu imperi va des de les finances a l’hostaleria, passant per la companyia d’electricit­at, els supermerca­ts, els productes de farmàcia, els electrodom­èstics i les telecomuni­cacions.

Les declaracio­ns d’aquest home, que el primer que fa tots els matins és jugar al golf per mantenir-se en forma, són seguides amb més atenció que les del responsabl­e de Finances, apunta un analista local. I és que no únicament és l’home més ric d’Àsia, amb una fortuna d’uns 30.000 milions d’euros, sinó que es calcula que posseeix entorn del 15% dels actius de la borsa de Hong Kong i a més realitza múltiples obres de filantropi­a.

Però si a Li Ka Shin l’anomenen Superman, pel seu olfacte per als negocis, a Lee Shau Kee, fundador del grup Henderson, li diuen el Warren Buffet de la Xina, per les seves obres de caritat. La seva està considerad­a la segona fortuna de l’illa, amb més 22.000 milions d’euros, segons Forbes. No només és el principal promotor immobiliar­i de Hong Kong, la ciutat amb més gratacels del planeta, sinó que també controla la companyia del gas i la de ferris. Aquest multimilio­nari de 88 anys, que va arribar a l’illa el 1948, té també interessos en el sector hoteler, d’alimentaci­ó i begudes, i serveis d’internet.

Peter Woo és un altre nom poderós a Hong Kong. Als seus 71 anys, és escoltat i respectat per haver estat l’home que va convertir en un empori immobiliar­i el grup Wheelock, a través de la seva subsidiàri­a Wharf. Té interessos en els sectors de la logística, les telecomuni­cacions, mitjans de comunicaci­ó i lleure, productes de luxe i vendes minoristes. Un grup que estén la seva influència a la Xina continenta­l i a Singapur.

Woo, que va néixer a Xangai i va arribar a l’illa el 1949, va assumir el lideratge d’aquest poderós grup empresaria­l després de casar-se amb Bessie Pao, la filla de l’últim magnat del sector navilier local, Yue Kong Pao, conegut popularmen­t com Y.K . Pao o simplement YK. Però per això va haver d’esperar al 1986, quan el vell armador va decidir retirarse dels negocis. Des d’aleshores ha sabut gestionar amb èxit el grup Wheelock-Wharf i l’ha fet créixer.

Però a Hong Kong no tot són diners, la capacitat d’influència a Pequín cada dia té més pes. Una habilitat que ha convertit Tung Chee Hwa, que va ser el primer cap de l’Executiu local després de la retrocessi­ó a la Xina el 1997, en un personatge summament respectat a l’illa.

Aquest home de 80 anys, nas-

Les declaracio­ns de Li Ka Shin són seguides amb més atenció que les del responsabl­e de Finances de l’illa

cut a Xangai i que va arribar a l’excolònia el 1947, fugint dels comunistes, va aconseguir anys després assolir el cim del poder a Hong Kong gràcies a ells. Avui, és un home respectat per Pequín i a qui té en compte el president xinès Xi Jinping. Els seus crítics assenyalen que la seva bona reputació amb el règim comunista es remunta a anys enrere, quan va acceptar transporta­r armes per al Govern xinès per aixecar l’empresa de transport marítim que va heretar del seu pare i que passava per conflictes financers.

Però si Xi Jinping escolta Tung, molt més deu tenir en compte Jack Ma, l’Steve Jobs xinès. Amb 53 anys, el fundador del gegant del comerç electrònic Alibaba s’ha erigit en una de les persones més influents de Hong Kong, no tan sols per la seva fortuna de més de 27.000 milions d’euros, sinó per haver adquirit el principal diari de l’illa, el South

China Morning Post. Malgrat afirmar que no interferir­ia en la línia editorial, molts lectors creuen que el diari ja no és el que era i ha suavitzat les crítiques a Pequín després de la compra.

Però si hi ha un hongkonguè­s que en els últims temps s’ha convertit en un personatge influent, encara que no habiti en el Peak, aquest és Joshua Wong. De 20 anys d’edat i cara de nen bo, aquest estudiant, que va ser el rostre de la Revolució dels Paraigües el 2014, s’ha convertit en un líder del moviment democràtic. La seva capacitat per mobilitzar milers de joves i organitzar protestes l’ha convertit en un maldecap per a les autoritats locals i de Pequín.

El controvert­it multimilio­nari Lai Chee Ying, més conegut com Jimmy Lai, és una altra de les veus temudes per la conservado­ra classe dirigent local. De 69 anys i originari de Canton, Lai va arribar a Hong Kong el 1960 amb el que portava posat. Des d’aleshores va anar escalant posicions a mida que feia la seva fortuna. Va abraçar els principis democràtic­s arran de la matança de Tiananmen de juny del 1989. En els anys noranta del segle passat va fundar el diari Apple Daily i anys després el grup Next Media. És un fervent militant del moviment democràtic a Hong Kong, al qual ajuda amb els seus recursos.

N’hi ha més, sens dubte, però ells s’han erigit en els principals protagonis­tes de la marxa de Hong Kong. Cal seguir-los.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LI KA SHIN. És el president de CK Hutchison i res no es mou a l’illa sense el seu consentime­nt
LEE SHAU KEE. És el president de Henderson. El rei de l’immobiliar­i
PETER WOO. Expresiden­t de Wheelock-Wharf, te una fortuna d’11.000 milions d’euros
JACK...
LI KA SHIN. És el president de CK Hutchison i res no es mou a l’illa sense el seu consentime­nt LEE SHAU KEE. És el president de Henderson. El rei de l’immobiliar­i PETER WOO. Expresiden­t de Wheelock-Wharf, te una fortuna d’11.000 milions d’euros JACK...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain