La Vanguardia (Català)

Viatge al regne d’Elisabet

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Els Reis viatgen a Londres dimarts vinent per preparar-se per a la que serà la gran visita d’Estat, la més simbòlica de les que han fet fins ara i probableme­nt la més important de les que els queden per fer. El dimecres 12 d’octubre a les 12 del migdia els espera la veterana Elisabet II, reina d’Anglaterra, la sobirana de més edat i la que fa més anys que està al tron de tots els reis i reines del món. Als seus 91 anys, complerts a l’abril, en fa 65 que sosté la corona. La Reina, amb majúscules, un exemple per als seus homòlegs, està emparentad­a amb gairebé tots els reis d’Europa, actius i passius, i més encara amb el rei Felip, que tant per via paterna com materna descendeix, igual que la sobirana britànica, de la reina Victòria.

La reina Elisabet, acompanyad­a del duc d’Edimburg, rebrà els Reis en l’anomenada Horse Guards Parade, una gran esplanada on es retran els honors i on el Rei, al costat del marit de la reina Elisabet, passarà revista al primer batalló de la guàrdia irlandesa. Després, els reis Elisabet i Felip d’una banda, i el duc d’Edimburg i la reina Letícia de l’altra, pujaran a sengles carrosses per recórrer els mil metres que separen el punt on tindran lloc els honors militars del palau de Buckingham. Felip i Letícia s’allotjaran a la residència reial on, a la nit, se celebrarà un sopar de gala. El protocol britànic en tota la seva esplendor es desplegarà per atendre els reis espanyols, trenta-i-un anys després de l’única visita d’Estat que van realitzar els reis Joan Carles i Sofia.

T OTSA FORMAR

Excepciona­lment i en considerac­ió als lligams que uneixen les dues cases reials, la reina Elisabet ha convocat la seva família per atendre Felip i Letícia. Tota la família reial anglesa anirà al sopar a Buckingham. El príncep Carles i la seva esposa, Camil·la, estaran presents en la rebuda oficial i, més tard oferiran un te als Reis a la seva residència de Clarence House. Dijous, el príncep Andreu, duc de York, acompanyar­à el Rei a una trobada empresaria­l, mentre que el príncep Enric estarà al costat dels Reis en la visita a l’abadia de Westminste­r, on hi ha enterrada Elionor de Castella. A la nit, serà la princesa Anna i el seu marit Tim Laurence els que assistiran amb els Reis al sopar que els oferirà l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, i divendres serà de nou el príncep Andreu qui acompanyi Felip i Letícia en la visita a un institut d’investigac­ió científica. Els ducs de Cambridge, estrelles emergents de la monarquia britànica, assistiran al sopar de Buckingham però no se’ls ha encomanat cap missió. No hi haurà duel entre Letícia i Caterina.

CONFLICTES

I ALIANCES

Espanya i Anglaterra han mantingut conflictes al llarg de la història, però també han estat unides per lligams matrimonia­ls. Al segle XII, Elionor de Plantegene­t, filla d’Enric II d’Anglaterra, es va casar amb Alfons VIII de Castella i Berenguela de Navarra amb Ricard Cor de Lleó. Un segle més tard, Elionor de Castella va ser reina d’Anglaterra pel seu matrimoni amb Eduard I i al segle XV, Caterina de Lancaster va sortir d’Anglaterra per casar-se amb Enric III de Castella. Caterina d’Aragó, filla petita dels Reis Catòlics, es va casar el 1501 amb Artur, príncep de Gal·les, i quan aquest va morir, va ser recasada amb el seu germà, el famós Enric VIII que va acabar repudiant-la per casar-se amb Anna Bolena. El 1555, el futur Felip II es va casar amb Maria Tudor, filla de Caterina i Enric i cosina germana de Carles V, amb qui van estar a punt de casar-la. Segles més tard, el 1905, Alfons XIII, de visita d’Estat a Anglaterra, es va enamorar de Victòria Eugènia de Battenberg, neta de la reina Victòria. Es van casar el 1906 i del fill del seu fill va néixer Felip VI.

 ?? HANDOUT / GETTY ?? L’última foto oficial d’Elisabet II feta pública l’1 de juliol
HANDOUT / GETTY L’última foto oficial d’Elisabet II feta pública l’1 de juliol
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain