La Vanguardia (Català)

KU KLUX KLAN

-

La imatge sembla anacrònica i xocant als nostres ulls: 40.000 membres del Ku Klux Klan marxant en una manifestac­ió per Washington amb el Capitoli al fons. Per als que pensin que té alguna cosa de desfilada oficial i fins i tot cerimonios­a, no s’estan equivocant. Era un dels actes del primer congrés nacional que celebrava el Klan als Estats Units, el 1925, amb tots els honors i sense necessitat d’amagar-se. I és que, en aquell moment, malgrat la seva agressiva ideologia racista, antisemita i anticatòli­ca, el Klan era una organitzac­ió respectabl­e, amb uns 5 milions d’afiliats (principalm­ent al vell Sud). Les coordenade­s de les seves agrupacion­s locals apareixien en els directoris locals de moltes ciutats, com si fossin igual d’innòcues que una biblioteca o un club esportiu. Tenia fins i tot un equip de beisbol que portava el seu nom. Era una organitzac­ió tan respectabl­e i acceptada per a molts americans que tenia un paper destacat en la vida associativ­a. Com si fossin uns filantrops, vaja.

La xenofòbia que els racistes encaputxat­s predicaven podia donar-se també en sentit diametralm­ent contrari en altres latituds. A Alemanya, el magnat automobilí­stic Henry Ford havia tingut problemes per les taxes i aranzels creats a mida per evitar la importació de cotxes de la seva pròspera companyia. L’astut Ford va reaccionar obrint una filial local i construint una gran fàbrica al districte berlinès de Westhalen. D’allà sortirien els primers Ford T l’any següent. Eren alemanys fins a cert punt, ja que els components havien estat importats i a la factoria es procedia tan sols al seu acoblament. Però ningú no podia negar que, com a mínim, corresponi­en de manera literal a aquella útil expressió de made in Germany.

A Barcelona no hi havia aquests mals sentiments envers les coses de fora: el que venia d’Alemanya estava de moda i era apreciat, en particular un dels seus millors compositor­s, Richard Strauss, que encara que l’identifiqu­em amb els valsos, no va néixer a Àustria sinó a l’arquetípic­a ciutat germànica de Munic. Strauss va visitar la nostra ciutat el mes de març, en la que era ja la seva quarta aparició. Va ser aclamat per la multitud en diversos concerts. El més original va ser el que va oferir a l’aire lliure a la plaça Sant Jaume el dia de Sant Josep. Vint mil persones van acudir a l’acte, omplint la plaça per escoltar Mort i transfigur­ació, un profund poema simfònic que narrava en clau musical la mort d’un artista. Les cròniques recorden que Strauss va ser aclamat amb tant de fervor que va haver de pujar al balcó de l’Ajuntament a saludar els milers de fans. Podria repetir-se avui a Sant Jaume aquella passió desbordada per Strauss o és un honor limitat ja als esports de masses? Com es veu, hi va haver un temps no tan llunyà en què les formes més elevades de la cultura podien interessar a tothom. Haurem de confiar en què, com prediquen els anuncis de l’actual Ajuntament del segle XXI, “tot torna”.

 ??  ?? Primer congrés nacional del Klan a Washington
Primer congrés nacional del Klan a Washington
 ??  ?? Strauss va seduir Barcelona en la seva última visita
Strauss va seduir Barcelona en la seva última visita
 ??  ??
 ?? tal com érem
TERESA AMIGUET ??
tal com érem TERESA AMIGUET

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain