La Vanguardia (Català)

L’advocat de Cristiano Ronaldo

ANTÓNIO LOBO XAVIER, L’ENCARREGAT DE LLUITAR AMB LA FISCALIA PER SALVAR CRISTIANO RONALDO DEL PRESUMPTE FRAU FISCAL

- DAVID RABASA Barcelona

És l’ombra en la defensa. El sentinella que custodia l’imperi. La base sobre la qual s’afirma l’exculpació de Cristiano Ronaldo. Parlem d’António Lobo Xavier, advocat principal de l’astre portuguès. Imatge viva del més clàssic home de negocis, com si d’un

Men in black es tractés. Sempre abillat amb vestit i corbata, peces indispensa­bles al seu vestidor. Un home fet a si mateix, a base d’anys de formació i experiènci­a profession­al. Polifacèti­c com n’hi ha pocs. Al llarg de la seva carrera ha repartit esforç i temps en àrees tan representa­tives com l’advocacia, la gestió empresaria­l i la política.

Aquestes setmanes està davant d’un dels seus casos més importants, o almenys el més mediàtic fins ara: ordir l’estratègia que deslliuri l’esportista més emblemàtic de Portugal de la denúncia interposad­a per la Hisenda espanyola.

António Lobo Xavier és un dels lletrats més notables de Portugal. Amb 57 anys s’ha convertit en una de les personalit­ats més poderoses del seu país, com adverteix el conegut mitjà Jornal de Negócios, situant-lo al lloc 23 dels més influents.

El 1982 es va graduar en Dret, a la Universita­t de Coïmbra, la ciutat on va néixer. Va treballar com a assistent per a la mateixa facultat fins al 1994. Va ser membre del Consell Superior dels Tribunals Administra­tiu i Fiscal durant cinc anys i col·laborador de la Comissió de Reforma Fiscal el 1988, el mateix any en què li va ser atorgada la mestria en Ciències JurídicoEc­onòmiques.

I va arribar el seu trasllat a Porto. En part, avivat per un dels seus viatges en els quals va descobrir un habitatge que el va fascinar i en el qual va imaginar tota la seva vida. Però el motiu més sòlid per canviar d’aires va ser la recerca d’una advocacia més complexa, inexistent en la seva ciutat d’origen. S’obria un nou ventall d’oportunita­ts per a António Lobo Xavier, que no va trigar a explorar-les. Així va fundar el seu primer bufet d’advocats, amb un grup d’amics. Mesos després arribaria a un punt de no-retorn, una situació que podria encimbella­r la seva carrera. Gràcies a la seva feina en la Comissió de Reforma Fiscal, uns coneguts que treballave­n en la prestigios­a Sonae van requerir els seus serveis. Allà es va trobar amb Belmiro Mendes de Azevedo, un dels empresaris més rics del món. El magnat el va sol·licitar per resoldre petits dubtes sobre impostos. Però l’advocat va evidenciar ràpidament els seus punts febles. En aquella reunió, Lobo Xavier no trobava resposta a les preguntes de Belmiro de Azevedo. Anys després, el lletrat assegura que aquella conversa va ser com un màster per a ell. Belmiro de Azevedo li recorda, de tant en tant, en to jocós, que li deu part de la seva carrera pels coneixemen­ts que va adquirir. Aquest va ser l’inici d’una trajectòri­a triomfal en l’advocacia que l’ha portat a representa­r les personalit­ats més importants de l’actualitat.

En la seva faceta de gestió d’empreses, és gestor superior de Sonaecom, a més d’haver exercit com a membre del Consell Administra­tiu del FC Porto, un dels equips més premiats de la història del futbol.

D’altra banda, Lobo Xavier es va veure atret per la política des d’una edat ben primerenca. Amb 14 anys ja era militant de la Joventut Centrista. Ja a edat adulta, va aconseguir exercir com a diputat i posterior dirigent del partit CDS. Comenta que, si fossin unes altres les circumstàn­cies i disposés de més temps, li agradaria accedir a un càrrec executiu en el Govern.

El poc temps lliure que té el dedica als seus quatre fills i a gaudir dels seus tres grans hobbies: la guitarra, les motos i la cuina. A més, és creador de la Casa da Gazalha, una marca de vins.

Cristiano i els seus assessors han volgut assegurar la millor defensa possible. Sense caps per lligar. Una estratègia encaminada a resoldre el problema. Un dels millors lletrats per a un dels millors futboliste­s, d’iguals va la cosa.

Així és António Lobo Xavier, l’advocat que defensa Cristiano Ronaldo.

António Lobo Xavier, de 57 anys, és una de les personalit­ats més poderoses de Portugal

 ?? . ?? António Lobo Xavier, advocat, gestor i polític que actualment s’encarrega de la defensa de l’estrella madridista per presumpte frau fiscal i evasió de 14,7 milions d’euros.
. António Lobo Xavier, advocat, gestor i polític que actualment s’encarrega de la defensa de l’estrella madridista per presumpte frau fiscal i evasió de 14,7 milions d’euros.
 ?? TOLGA BOZOGLU / EFE ??
TOLGA BOZOGLU / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain