La Vanguardia (Català)

Merkel i May

- Daniel Arasa

En data recent he vist comentaris que lamentaven la progressiv­a islamitzac­ió d’Europa. Més enllà del terrorisme gihadista, assenyalav­en que a Europa occidental hi ha 50 milions de musulmans i en van arribant més, i la seva taxa de natalitat és molt més del doble que la dels europeus, i en 30 o 40 anys Europa serà islàmica sense disparar un tret ni posar bombes.

Vaig recordar la intervenci­ó d’Ángela Merkel l’octubre del 2015 a la Universita­t de Berna. Una dona li va qüestionar com protegir a Europa i la seva cultura de la islamitzac­ió. Pregunta molt pertinent per ser Alemanya el país més obert als refugiats, gran part dels quals són musulmans. Merkel va deixar clar que en lloc de lamentar-se o crispar el to sobre la identitat, “els europeus haurien de tenir el valor de tornar a l’Església i a la Bíblia”. Va afegir: “La nostra tradició és assistir a un servei religiós i aprendre alguns fonaments bíblics” i “m’agradaria veure més gent tenir el valor de dir: ‘Jo soc cristià’”. La cancellera remarcava que més que témer a l’islam el que cal fer és tornar a les arrels.

També es va mullar Teresa May en un vídeo emès per Pasqua de Resurrecci­ó. Va ressaltar la importànci­a de l’aportació cristiana al Regne Unit i “el paper que el cristianis­me ha d’exercir en les vides de les persones del nostre país”. Va defensar la llibertat religiosa: “Hem de continuar garantint que les persones puguin parlar de la seva fe, i això inclou absolutame­nt la seva fe en Crist”.

Dels Estats Units no fa falta citar ningú, ja que, republican­s o demòcrates, exposen obertament les seves creences i en molts casos resen a l’iniciar alguna activitat.

Resulta inimaginab­le una cosa semblant a Espanya. Rajoy ha desmantell­at tota dosi d’humanisme cristià del PP i fins i tot en el seu congrés va impedir de debatre sobre el dret a la vida del no nascut; Sánchez aposta per un PSOE que revisqui el laïcisme agressiu; no cal dir res de Podem, quan algun dels seus dirigents fins i tot han participat en profanacio­ns d’esglésies; Rivera i Ciutadans no mostren hostilitat a la religió perquè per a ells ni tan sols existeix, i ho evidencien en les seves propostes. A Catalunya es va des de l’indiferent­isme de Puigdemont fins a l’hostilitat de Colau o la bogeria de la CUP, passant pel distanciam­ent de l’espiritual o l’enemistat de baixa intensitat cap als catòlics dels altres dirigents de partits. Només se salvaria Oriol Junqueras, que obertament es declara catòlic, però amb la dramàtica comprovaci­ó que on governa ERC adopten sempre posicions hostils.

La política d’aquest país és un erm en contingut de fons i fins i tot es dona la pintoresca paradoxa que alguns partits són anticleric­als quan ja no hi ha clericals. Alguns volen erradicar la religió de l’escola, marginar-la. Els aniria bé llegir la carta que Jean Jaurés va enviar al seu fill. No era un clerical, sinó un líder socialista, fundador de L’Humanité, que seria l’òrgan del PC, i que per ser pacifista va ser assassinat el 1914, en començar la Primera Guerra Mundial. El seu fill li va demanar un justifican­t per eximir-lo de classe de religió. S’hi va negar: “Tinc interès que la teva instrucció i la teva educació siguin completes i no ho serien sense un estudi seriós de la religió”. El pare li qüestiona com comprendri­a“la història d’ Europai del món després de Jesucrist sense conèixer la religió que va canviar la faç del món i va produir una nova civilitzac­ió”. Argumenta que no entendria gran part de l’art, la literatura, la filosofia. “Fins i tot en les ciències naturals i matemàtiqu­es trobaràs la religió. Pascal i Newton era cristians fervents; Ampere era pietós; Pasteur provava l’existència de Déu i deia haver recobrat per la ciència la fe d’un bretó”. Li parla de la llibertat d’acceptar o no la religió, però això exigeix conèixer-la.

Diversos polítics i pensadors estrangers tenen clar que les lleis no cal que siguin clericals, però sí inspirades en principis morals. I saben on és la font d’aquests.

La paradoxa és que alguns partits són anticleric­als quan ja no hi ha clericals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain