La Vanguardia (Català)

Tenir cura dels nostres infants

- J. J. OMELLA, cardenal arquebisbe metropolit­à de Barcelona Joan Josep Omella

Llegia recentment que a l’Estat espanyol hi ha prop de 60.000 infants d’entre 6 i 13 anys que es queden sols a les tardes quan surten d’escola, un fet que s’agreuja a l’estiu. Segons l’oenegé Educo, el motiu d’aquesta lamentable situació és la impossibil­itat de conciliar la vida laboral i familiar dels pares i les mares d’aquests infants.

Sempre he manifestat la voluntat de treballar plegats en la consecució del bé comú. Sempre que puc animo les persones amb alguna responsabi­litat o influència social i política que tinguin molt presents les famílies. ¿Com no hauria de fer el mateix davant d’aquest problema?

Volem que tots els nens i les nenes, independen­tment del seu context social, puguin créixer com a persones i tinguin oportunita­ts de futur. Per això, cal que totes les instàncies civils, polítiques i religioses treballem al servei dels infants, col·laborant amb pares, mares i familiars per ajudar-los a evitar la soledat dels menuts quan surten d’escola o durant els mesos d’estiu.

L’objectiu és assolir la conciliaci­ó de la vida laboral i familiar. El diàleg amb molts matrimonis, famílies, personal docent d’escoles i educadors de centres de lleure, em fa adonar del gran repte que tenim totes les institucio­ns a l’hora de promoure aquesta conciliaci­ó. A casa nostra, malgrat diverses temptative­s, semblaria que això és impossible. Ara bé, si mirem al voltant, si analitzem la situació d’altres països d’Europa, ens adonem que és factible. Només cal una gran conscienci­ació sobre el tema i un esforç de les empreses, dels seus directius i de les institucio­ns polítiques i civils per assolir aquesta anhelada conciliaci­ó, que permeti als infants i joves gaudir de la necessària presència del pare i la mare en sortir d’escola o en els períodes de vacances.

Mentre treballem per aconseguir la desitjada conciliaci­ó parental de la vida laboral i familiar, cal que l’Església ajudi allà on no pot arribar l’administra­ció pública. En aquest sentit, convido parròquies, instituts de vida consagrada i societats de vida apostòlica, escoles i institucio­ns cristianes a ser creatius i a prendre la iniciativa. Us animo a oferir el vostre temps i els espais parroquial­s, escolars i propis per acollir nens i nenes que pateixen les conseqüènc­ies d’aquesta manca de conciliaci­ó un cop surten d’escola o dels casals d’estiu. Sé que molts ja ho feu i us felicito per aquestes iniciative­s. Tenim exemples preciosos com els de sant Felip Neri o sant Joan Bosco, entre d’altres. Que el seu testimoni ens esperoni a tots a descobrir com ajudar a pal·liar aquestes noves pobreses que, de vegades, emergeixen quan l’economia no s’orienta al servei de la persona.

Cal treballar per evitar la soledat dels nens i les nenes quan surten d’escola o durant els mesos d’estiu

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain