La Vanguardia (Català)

El TC ordena al Parlament que deixi la via exprés a l’1-O

oeEl tribunal avisa la Mesa i el lletrat major de les conseqüènc­ies penals oeLa resolució, adoptada per unanimitat, implica la suspensió de la norma oeJunts pel Sí i la CUP registren la llei del Referèndum

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) va acordar ahir en un ple extraordin­ari i breu admetre a tràmit el recurs presentat pel Govern central contra la reforma del reglament del Parlament de Catalunya que havia de donar pas a una via exprés per aprovar les lleis de ruptura amb l’Estat, en primer lloc la del referèndum de l’1-O. La decisió del TC, adoptada per unanimitat dels presents, implica la suspensió de la norma impugnada, que ja no es podrà aplicar. En aquest sentit, la resolució inclou

l’ordre de notificar personalme­nt l’acord de l’Alt Tribunal a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i la resta de membres de la Mesa, així com al secretari general i al lletrat major de la Cambra catalana, amb avís de les possibles conseqüènc­ies, “inclosa la penal”, en cas de desobedièn­cia.

El president del TC, Juan José González Rivas, va sol·licitar als magistrats de la institució que durant el parèntesi d’agost estiguin localitzab­les. Va fer un esment especial al fet que la disponibil­itat per tornar a Madrid en poques hores s’hauria d’accentuar a partir del 16

d’agost, data en què es reprenen les sessions a la Cambra catalana. En el ple d’ahir, d’altra banda, hi va haver una absència, la del magistrat Antonio Narváez, de viatge al Canadà. El lloc concret visitat per aquest magistrat va provocar alguna dosi d’humor al si del TC, atès que està aquests dies ni més ni menys que al Quebec, on hi va haver referèndum –sense resultat de separació– el 1980 i el 1995.

La seva absència, en tot cas, no està relacionad­a amb les qüestions ara sotmeses a examen al Tribunal Constituci­onal ni altera per a res el quòrum de la institució.

La resolució dictada porta, en efecte, la signatura dels 11 magistrats presents en el ple, i en aquests termes s’entén acordada per unanimitat. La suspensió de la reforma del reglament del Parlament es produeix després del recurs del Govern central que plantejava que la via exprés retalla els drets de la minoria parlamentà­ria. El cas és similar al que es va produir el 2008 amb la consulta prevista en el pla Ibarretxe, igualment suspesa pel Constituci­onal amb l’argument que, malgrat que no hi va haver en aquell cas reforma del reglament del Parlament basc, el camí seguit també negava els drets de la minories.

La suspensió acordada ahir abraça un període inicial de cinc mesos. Després, si encara no s’hagués dictat sentència, es podria prolongar, però mitjançant una nova resolució. Tot i això, és completame­nt segur que no s’esgotarà aquest termini. Al setembre, o a tot estirar a l’octubre, el TC entrarà en el fons de l’afer. I tampoc no hi ha dubtes que la reforma que permetria la via exprés cap a la convocatòr­ia del referèndum del pròxim 1-O serà anul·lada definitiva­ment i expulsada de l’ordenament jurídic.

Ara per ara, la providènci­a dictada pel Constituci­onal adverteix als responsabl­es esmentats “del deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”. En particular, “que s’abstinguin d’iniciar, qualificar, introduir en l’ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament de Catalunya i, en particular, de dictar cap acord que impliqui la tramitació d’una proposició de llei pel procedimen­t de lectura única” en aplicació de l’article impugnat, el 135.2 del reglament del Parlament.

Ja abans de conèixer-se la decisió del TC, el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, va intentar treure ferro a la qüestió indicant que “hi ha moltes maneres” de tirar endavant iniciative­s parlamentà­ries. En declaracio­ns a Catalunya Ràdio, Junqueras va qualificar el TC d’“òrgan polític” i va condemnar que el Govern de Mariano Rajoy l’utilitzi com a “repressor”.

Junqueras va afegir que l’ordre del TC no aturarà l’1-O ni la norma que la majoria independen­tista del Parlament vol aprovar per donar-hi cobertura. “Ho farem igual que s’aprova qualsevol altra iniciativa legal”. Junqueras va subratllar la conveniènc­ia de “parlar amb serenitat” i, d’altra banda, va donar per fet el triomf del sí a les urnes, però va evitar pronunciar-se sobre si es produirà una declaració unilateral d’independèn­cia en cas que el referèndum no es pugui celebrar.

EL SEGÜENT PAS

L’anul·lació definitiva del nou reglament de la Cambra, ara suspès, arribarà al setembre L’ABSÈNCIA El magistrat Antonio Narváez no era present al ple per un viatge... al Quebec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain