La Vanguardia (Català)

Trump fa fora el seu director de comunicaci­ó deu dies després de nomenar-lo

La destitució arriba a petició del nou cap de gabinet del president dels EUA

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

El president Trump va acomiadar ahir el director de comunicaci­ó de la Casa Blanca, Anthony Scaramucci, només deu dies després d’haver-lo nomenat. La destitució s’hauria produït a petició del nou cap de gabinet de Trump, John Kelly.

El trumpisme reescriu tots els conceptes de la filosofia política. “La Casa Blanca no és un caos”, va subratllar ahir Donald Trump en un dels seus tuits.

Al cap d’una estona, en el que només es pot interpreta­r com una nova versió de la teoria del caos, va transcendi­r que el president dels Estats Units havia pres una decisió dins de la més absoluta normalitat en què viu aquest govern des de gener. Va fer fora del càrrec el flamant director de comunicaci­ó, Anthony Scaramucci, “el mini Trump”.

Potser pel sobrenom li ve bona part de la seva efímera carrera en aquell càrrec. Deu dies, aquest ha estat el temps que ha gaudit del poder aquest personatge que va fer fortuna com a gestor de fons.

La llengua desfermada de Scaramucci va disgustar el cap de consellers, Steve Bannon, i dos dels més estrets assessors del president: la seva filla Ivanka i el seu gendre, Jared Kushner. Com va sostenir un analista, a la galàxia de Trump només hi pot haver una estrella i aquesta respon per Donald.

Scaramucci va pensar que podia fer i dir el que li vingués de gust. Ha ensopegat amb el general John Kelly, nou cap de gabinet (per obra i gràcia del mateix Scaramucci), que ahir va prendre possessió i que va posar com a condició prescindir del director de comunicaci­ó. Scaramucci s’havia vantat que ell reportaria directamen­t amb el president, pontejant el cap de gabinet.

Michael Flynn semblava el més breu dels homes del president. Va durar poc com a conseller de seguretat nacional, per les seves mentides sobre el Rusiagate. Però Scaramucci, de qui es diu que utilitza un “llenguatge florit” quan es dedica a insultar amb la vulgaritat d’un ésser tavernari, l’ha desbordat.

Ha aconseguit l’encara més difícil en aquest circ en què s’ha convertit Washington durant aquest mig any d’exercici. La verborrea fanfarrona de la seva entrevista amb Ryan Lizza, correspons­al en cap del The New Yorker a la capital, li ha sortit molt cara.

En aquella conversa, Scaramucci, un altre ferm apòstol de la cultura de l’èxit que proclama Trump, va qualificar de “paranoic esquizofrè­nic” Reince Priebus. No va tenir més opció que abandonar el seu càrrec com a cap de gabinet. “El president va considerar aquells inapropiat­s comenta-

L’ENTREVISTA DE L’INSULT

Kelly va posar la premissa que se n’anés després de les seves declaracio­ns

REESCRIURE TEORIES

Trump tuiteja que “no hi ha caos” i al cap d’una estona fan fora Scaramucci

ris per a una persona en aquella posició”, va assegurar la portaveu Sarah Sanders Huckabee.

El general John Kelly, fins ara secretari del Departamen­t de Seguretat Nacional, va ser l’elegit per substituir Priebus. A Kelly el disgustava la falta de disciplina de Scaramucci. “Kelly és un profession­al”, va remarcar a la CNN el general retirat Mark Herling. El seu comentari va avalar l’opinió que Kelly desitjava fer tornar el seny. L’arribada de Scaramucci va suposar el cop de porta del fins aleshores portaveu Sean Spicer.

“Anthony Scaramucci deixarà el càrrec de director de comunicaci­ó de la Casa Blanca. El senyor Scaramucci va considerar que havia de deixar al nou cap de gabinet la pissarra neta i l’habilitat de construir el seu propi equip. Li desitgem tot el millor”.

Així diu la nota que va emetre la secretaria de premsa de la Casa Blanca. Encara que no quedava clar si Scaramucci continuari­a vinculat a l’executiu, Huckabee va assenyalar que està fora de l’Administra­ció, sense tancar cap porta.

Scaramucci tenia previst anunciar ahir el seu nou equip de comunicaci­ó. Després de mantenir un perfil baix aquest cap de setmana, possibleme­nt per apaivagar l’escàndol que havia despertat amb els seus insults, ahir al matí li van comunicar que prescindie­n dels seus serveis. Fonts de la Casa Blanca van explicar als mitjans que era totalment impossible que John Kelly pogués treballar amb Scaramucci.

“Kelly pretén canviar la cultura instal·lada aquí”, van precisar. “s’ha acabat el suport als prejudicis”, van insistir. Des de divendres passat, l’elegit com a cap de gabinet havia comentat als seus assessors més propers que l’entrevista de Scaramucci li havia provocat consternac­ió. Va arribar a la conclusió que aquelles considerac­ions les trobava “avorribles i incòmodes” per al mateix president.

Ryan Lizza, l’autor de l’entrevista de la infàmia, va reconèixer a televisió que molts li havien preguntat si aquelles declaracio­ns suposarien el final de Scaramucci en el Govern. “La meva resposta era que, veient aquesta administra­ció, podia significar tant el seu cessament com la seva promoció en l’escalafó”.

“Caos? Vine a casa meva, amb tres nens petits, i veuràs caos”, va replicar la portaveu Huckabee.

 ??  ?? Anthony Scaramucci, el passat 21 de juliol durant una conferènci­a de premsa
Anthony Scaramucci, el passat 21 de juliol durant una conferènci­a de premsa
 ?? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP ??
PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain