La Vanguardia (Català)

La poderosa filla del tirà Karímov, a la presó

Filla de l’expresiden­t de l’Uzbekistan va ser la dona més poderosa d’Àsia Central

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Després de dos anys de silenci, les autoritats de l’Uzbekistan han explicat quin destí ha viscut Gulnara Karímova, filla gran de l’expresiden­t Islam Karímov; cantant, empresària i, durant molt de temps, candidata a succeir el seu pare.

La Fiscalia General de l’Uzbekistan va dir la setmana passada que, el 2015, la que fos considerad­a la dona més poderosa d’Àsia Central va ser condemnada a cinc anys de presó per evasió d’impostos, extorsió i malversaci­ó de fons, entre altres càrrecs. El seu advocat, Grégoire Mangeat, que la representa davant els investigad­ors i tribunals de Suïssa, va confirmar ahir a l’agència Fergana que, efectivame­nt, es troba a la presó, si bé, fins fa poc, ell també ho desconeixi­a. “Vaig saber fa tres setmanes que el meu client es trobava a la presó, però ningú no ha pogut dirme on exactament”, va explicar.

Fins ara no havia transcendi­t cap mena d’informació sobre cap judici contra ella, malgrat que els seus familiars van explicar en diverses ocasions que des del 2014 es trobava sota arrest domiciliar­i a Taixkent, la capital uzbeka. Segons l’expert en Àsia Central Arkadi Dubnov, les autoritats de l’Uzbekistan, una de les exrepúbliq­ues soviètique­s més tancades, van preferir mantenir el secret mentre vivia el seu pare, que va morir el setembre passat.

Fins l’any 2013 Gulnara Karímova, de 44 anys, era un personatge habitual en la política del país centreasià­tic, i se la considerav­a com a possible successora del seu pare. Entre altres càrrecs destacats, va ser consellera de l’ambaixada uzbeka davant l’ONU a Nova York, ministra consellera a l’ambaixada de Moscou, ambaixador­a davant la seu de l’ONU a Ginebra i també a Espanya. A més, va saber envoltar-se de tot tipus de celebritat­s: d’Elton John a Julio Iglesias, de Putin a Clinton, de Ronaldo a Messi, incloent-hi Joan Laporta quan era president del Barça.

La seva ambició li ha acabat passant factura. Mentre s’obrien investigac­ions contra ella a Suïssa, anava perdent el control de la seva fundació humanitàri­a, els seus canals de televisió i les seves revistes. A les xarxes socials fins i tot va arribar a queixar-se que no li deixaven tenir accés al seu pare. Ni tan sols va ser vista en els funerals d’Estat de l’any passat.

Els problemes amb els tribunals van començar el juliol del 2012,

Ara s’ha sabut que el 2015 un tribunal la va condemnar a cinc anys de presó per delictes de corrupció

quan, juntament amb altres socis, va ser acusada de blanqueig de diners a Suïssa. Les autoritats helvètique­s van congelar comptes bancaris de ciutadans uzbeks connectats amb el poder per valor de més de 750 milions d’euros. També la investigav­en a Holanda, els Estats Units i Suècia per rebre suborns a canvi de llicències de telecomuni­cacions al seu país.

La Fiscalia de l’Uzbekistan, que ara busca en dotze països els més de mil milions que va defraudar Karímova, ha assenyalat que encara té pendents altres acusacions i judicis per frau i suborns.

 ?? GETTY ?? Karímova en un concert celebrat a Taixkent el 2013
GETTY Karímova en un concert celebrat a Taixkent el 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain