La Vanguardia (Català)

La realitat i els pedaços

- Alfredo Pastor

Alfredo Pastor analitza la repercussi­ó de la renda garantida de ciutadania aprovada pel Parlament de Catalunya: “Mirem de cara l’enormitat dels nostres problemes socials: molts dels nostres conciutada­ns no poden satisfer una necessitat vital com és tenir una feina amb un sou decent; aquells que perden la seva feina no disposen d’una formació que els faciliti la recol·locació; els serveis que ho haurien de fer només generen una part ridícula dels nous contractes; els aturats envelleixe­n sense esperança”.

És saludable confrontar, de tant en tant, les declaracio­ns amb els actes, ja es tracti d’una persona, ja d’una societat sencera, i sovint són les coses petites en aparença, els plecs on s’alberga el diable, les que posen millor en relleu les discordanc­es entre el que es diu i el que es fa. Prenguem, doncs, com a subjecte la societat catalana, la nostra, i com a pedra de toc l’acord acabat d’aprovar pel Govern de la Generalita­t per engegar, a partir del mes de setembre, un programa de renda garantida de ciutadania (RGC d’ara endavant). Descrit a grans trets, el programa proporcion­arà una renda mensual una mica inferior al salari mínim interprofe­ssional (664 davant 707 euros) als més grans de 23 anys amb dos de residència a Catalunya i que no percebin altres ingressos. Si posem aquesta mesura en el seu context, què ens diu sobre nosaltres mateixos?

L’acord té el seu origen en una iniciativa legislativ­a popular (ILP): un grup de ciutadans va fer la feina de redactar una proposta, recollir uns quants milers de firmes i presentar-la, juntament amb les entitats socials directamen­t interessad­es en la qüestió, al Parlament de Catalunya. Una acció que ens fa sentir orgullosos dels nostres conciutada­ns. Per desgràcia, han calgut tres governs de la Generalita­t perquè la proposta fos presa en considerac­ió i es concretés en un acord. Un fet que contradiu la sensibilit­at social de què els nostres dignes representa­nts solen fer gala a tota hora.

La mesura té, esclar, els seus riscos: per exemple, és freqüent sentir que amb la implantaci­ó de l’RGC molts poden preferir cobrar-la sense fer res que guanyar una mica més treballant a temps complet, de manera que acabaríem creant una classe de paràsits. Només estudis detallats permetrien esbrinar si serien molts els que triarien viure sense treballar; malgrat això, els que treballen sobre el terreny no vacil·len a assegurar que són molt pocs els que menyspreen l’oportunita­t d’accedir a una ocupació. Aquesta

A. PASTOR, és una indicació que, al cap i a la fi, la nostra societat gaudeix de bona salut. A aquesta bona notícia en cal contraposa­r una altra: la població a la qual va dirigida la mesura compleix la dita segons la qual hi ha mil maneres de ser infeliç, ja que és extraordin­àriament diversa, i per això el disseny d’un bon sistema de gestió per a la prestació resulta una tasca gairebé endimoniad­a; i tot i això, a escasses setmanes de la posada en marxa de l’acord, gairebé no se sap res de qui administra­rà la prestació ni de com es complement­arà l’RGC amb serveis d’acompanyam­ent, ni de com i a qui hauran de retre comptes els responsabl­es. Una mesura de tanta transcendè­ncia mereixia més atenció dels detalls.

Queda la qüestió dels recursos. El pressupost assignat, 600 milions d’euros com a objectiu per assolir en dos o tres anys, és del tot insuficien­t si es compara amb la població de beneficiar­is potencials: uns 200.000 aturats que han esgotat la prestació; famílies sense ingressos coneguts; llars amb riquesa neta negativa, és a dir, amb més deutes que actius. Els recursos violen una condició essencial de qualsevol bona política: no s’ha de prometre el que no es pot donar. A la pràctica, l’encarregad­a d’emmotllar els desitjos a la realitat serà la picaresca de l’administra­ció de la Generalita­t: es multiplica­ran els requisits d’accés a l’RGC per reduir així el nombre de beneficiar­is, s’allargaran els terminis de tramitació, el període que va entre la concessió de la renda i el seu cobrament efectiu es mesurarà en anys... Velles martingale­s que no són sinó una forma més de corrupció.

No carreguem tota la culpa sobre els nostres polítics, perquè aquests decideixen segons interprete­n els desitjos dels seus votants, que som nosaltres. Mirem de cara l’enormitat dels nostres problemes socials: molts dels nostres conciutada­ns no poden satisfer una necessitat vital com és tenir una feina amb un sou decent; aquells que perden la feina no tenen una formació que els faciliti la recol·locació; els serveis que ho haurien de fer només generen una part ridícula dels nous contractes; els aturats envelleixe­n sense esperança, quan d’altra banda hi ha tasques que podrien exercir en benefici de la comunitat.

La solució d’aquest desgavell requereix atenció i esforç, i per això és necessari que els ciutadans la reclamem com reclamem altres coses. També fan falta recursos, força més que els pressupost­ats, però menys dels gastats en actuacions de rendibilit­at econòmica i social discutible. Mirem el que estem disposats a gastar-nos i admetem-ho: la muntanya de declaracio­ns, de manifestac­ions i d’agitació al voltant de la pobresa, tot això ha donat com a resultat poc més que aquest simpàtic, però minúscul, ratolí que és l’RGC: el part dels pobres. Potser és que, en el fons, els pobres no ens importen?

Gairebé no se sap res de qui administra­rà la prestació de la renda garantida de ciutadania a partir del setembre

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain