La Vanguardia (Català)

Desconnexi­ó impossible

Només un terç dels treballado­rs aconseguei­xen desvincula­r-se dels temes laborals en els seus dies de descans

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Avui, 1 d’agost, comença el mes de descans per excel·lència del calendari laboral, però dos estudis que han dut a terme les empreses de treball temporal Adecco i Randstad coincideix­en a assenyalar que un de cada tres empleats espanyols no aconseguei­x desvincula­r-se de l’oficina durant el seu període vacacional.

Si la desconnexi­ó exprés és difícil en la política, en l’esfera laboral és gairebé impossible. Avui, 1 d’agost, comença el mes de descans per excel·lència del calendari. Però dos estudis duts a terme per Adecco i Randstad difosos ahir coincideix­en a assenyalar que un de cada tres treballado­rs a Espanya no aconseguei­x desvincula­r-se de l’oficina durant el període vacacional.

Hi ha diverses raons que impedeixen girar full en el descans estival. D’una banda, la creixent presència dels dispositiu­s portàtils, des dels ordinadors fins als mòbils, així com les aplicacion­s de missatgeri­a i de localitzac­ió permanent fan que un tingui sempre la possibilit­at (i la temptació) de dedicar-se a la feina, fins i tot sota el para-sol. De l’altra, l’escassa capacitat de delegar i el fet que l’economia de serveis globalitza­da no coneix pauses fa que la pressió per estar al dia no cessi tampoc per vacances. Al final, entre molts altres factors, el resultat és que no s’aconseguei­x mai oblidar complir amb el deure.

“El món en l’actualitat no para. Abans, les empreses tancaven a l’agost, però ara els clients i els proveïdors continuen trucant. El que és curiós és que la legislació laboral continua parlant d’horaris d’entrada i sortida, quan en l’economia real aquestes distincion­s tendeixen a desaparèix­er”, comenta Alba Lladó, associada sènior de laboral a Grant Thornton, que també ha elaborat un informe sobre aquests temes.

Per Isabel González, directora d’Adecco a Barcelona, “els aparells portàtils al final són com uns falsos tallafocs. A la pràctica, el 10% mira el correu de forma constant durant les vacances, mentre que més de la meitat el consulta almenys dues vegades al dia”. Les investigac­ions confirmen que les persones que exerceixen càrrecs de responsabi­litat són les que menys desconnect­en: entre el 55% i el 60% no aconseguei­xen aïllar-se de les tasques laborals. “Això es deu en part a que les empreses no planifique­n bé les vacances del personal i que els directius marxen deixant coses per fer, perquè no deleguen prou, de manera que sempre els continuara­n trucant. Es tracta d’una responsabi­litat compartida entre el profession­al i l’empresa”, indica González.

Està demostrat que, en qüestió de retenció del talent, garantir un mínim de dues setmanes de desconnexi­ó és bo. A més, això es tradueix en un augment de la productivi­tat. Ara bé, si no desconnect­ar pot ser estressant, desconnect­ar...també! En particular, pel que fa als millennial­s, la generació més acostumada a internet, la situació és diferent, perquè estan acostumats a estar sempre connectats i no ho veuen com una cosa necessària­ment negativa. “Aquest col·lectiu està disposat a negociar flexibilit­at horària a canvi d’estar sempre localitzab­le”, assegura Lladó. És més, segons els casos, a certes persones no estar con- nectades els pot crear ansietat, especialme­nt si han deixat temes pendents a l’oficina. “Existeix un sentiment de culpabilit­at si no s’està atent a la feina”, reconeixen des d’Adecco.

Així mateix, Espanya té les seves peculiarit­ats. “Jo crec que a l’estranger les companyies planifique­n el tema de les vacances molt millor. Aquí, en la nostra cultura mediterràn­ia, amb la jornada laboral que s’allarga molt, per costum o, encara pitjor, servilisme, tenim una certa predisposi­ció a estar sempre connectats. I això no necessària­ment ens farà més productius, sinó al contrari”, explica González.

“Desconnect­ar per vacances és més important del que ens pot semblar a priori. Si el profession­al no aconseguei­x descansar un mínim de temps durant l’any, la seva productivi­tat minvarà. És important que no només el treballado­r sigui conscient d’aquest fet, sinó que la mateixa empresa eviti contactar-hi i els permeti tornar amb un rendiment ple en acabar el període estival”, afirmava Luis Pérez, director de relacions institucio­nals de Randstad.

Encara que, com ironitzava l’assagista Elbert Hubbard, “ningú no necessita més unes vacances que el qui acaba de tenir-ne”.

L’economia de serveis i la tecnologia portàtil dificulten la desconnexi­ó de la feina durant les vacances d’estiu

 ?? ASCENT/PKS MEDIA INC. / GETTY ?? Un de cada tres espanyols no desconnect­a durant les vacances
ASCENT/PKS MEDIA INC. / GETTY Un de cada tres espanyols no desconnect­a durant les vacances

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain