La Vanguardia (Català)

Regates règies

L’‘Aifos’ lidera el grup ORC1 després de dues magnífique­s regates

- JESÚS GARCÍA Palma

Al timó de la vella embarcació Aifos de l’Armada espanyola, el rei Felip VI viu una jornada gran el primer dia de competició de la Copa del Rei de vela, que organitza el Reial Club Nàutic de Palma i en la qual participen 35 velers.

El rei Felip VI va viure ahir una jornada gran el primer dia de competició de la Copa del Rei de vela, que organitza el Reial Club Nàutic de Palma. Al timó del vell Aifos de l’Armada, va aconseguir finalitzar la primera regata en segona posició, entre 35 velers que prenen part en el grup ORC1, i la segona en tercera posició, la qual cosa li dona el liderat de la classifica­ció general gràcies a aquests dos magnífics resultats.

Una actuació molt meritòria, perquè el vaixell, un Corel 45, té més de 20 anys i pertany a una època en què es competia amb un altre sistema de mesurament (divisió IMS). Des del 2001 era a la base naval de Marín (Pontevedra) i allà navegava amb alumnes de l’Escola Naval Militar. El 2015 va ser recuperat per l’almirall Jaime Rodríguez Toubes, que, com a delegat de vela de l’Armada, ve a ser l’armador del vaixell de Felip, a més del seu tàctic a bord. Seguint les indicacion­s del Monarca d’adequar les despeses a la situació del

UN VAIXELL AMB HISTÒRIA El veler, un Corel 45, té més de vint anys i va ser remodelat el 2015 per continuar competint

país, es va decidir no construir un veler nou i el Corel 45, de 13,90 metres d’eslora, va ser modificat, sota la supervisió del dissenyado­r del vaixell, Bruce Farr, per adaptar-se a les regles ORC.

Des que és rei (2014), Felip ha continuat anant a les regates de la Copa del Rei, com feia des que era petit, però mai completant el programa de regates. Només dos o, pel cap alt, tres dies. Aquest any és el primer en el qual competeix des del primer dia, i fins i tot va prendre part en els entrenamen­ts de diumenge. No ha guanyat mai la Copa i mai abans no havia finalitzat la primera jornada en el liderat, així que aquesta 36a edició de la Copa del Rey Mapfre arrenca per a ell i per a la tripulació del vell/nou Aifos de la millor manera possible.

A part de les raons de cost econòmic, sens dubte la decisió de recuperar el venerable Corel 45 va haver de tenir en compte les sensacions que el veler va transmetre al seu dia al llavors Príncep. El juny del 1998 va prendre part al Mundial de la classe Corel 45 a Atenes i va quedar quart. El moment va ser especialme­nt emotiu perquè els seus pares, els reis Joan Carles i Sofia (nascuda a Grècia, com és sabut) havien fet la seva primera visita oficial al país un mes abans. Felip va tornar a repetir aquella quarta posició en el següent Mundial de Corel 45, el 1999.

La jornada d’ahir, en la qual va bufar el clàssic embat, el vent d’origen tèrmic que, a la badia de Palma, va rolant amb el sol cap al sud-oest, va permetre gaudir de l’espectacul­ar desplegame­nt de 138 vaixells agrupats en deu classes.

En ORC2, Pedro Campos, que aspira a guanyar la seva desena Copa del Rei, va guanyar una regata però només va poder ser vuitè a l’altra. Una mostra de com de competides estan totes les classifica­cions.

 ?? NICO MARTINEZ ?? Felip VI, a la roda de l’Aifos, en la primera jornada de regates a la badia de Palma
NICO MARTINEZ Felip VI, a la roda de l’Aifos, en la primera jornada de regates a la badia de Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain