La Vanguardia (Català)

Patrimoni en litigi

- Barcelona

Una comitiva de tècnics museístics i càrrecs polítics aragonesos espera inútilment durant tot el dia a les portes del monestir de Sixena el retorn de les 44 peces artístique­s del Museu Diocesà de Lleida.

Una comitiva de tècnics dels museus d’Osca i Saragossa, acompanyat­s pel director general de Cultura i Patrimoni del Govern d’Aragó, Nacho Escuín, i l’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, van estar durant tot el dia d’ahir esperant inútilment a les portes del monestir de Sixena el retorn de les 44 peces del Museu de Lleida. Ahir, 31 de juliol, a les deu de la nit es complia el termini límit fixat per la jutgessa de primera instància d’Osca María del Carmen Aznar perquè la Generalita­t fes efectiu el retorn de les obres en compliment d’una sentència dictada ara fa dos anys.

Malgrat tot, el mateix conseller de Cultura de la Generalita­t, Lluís Puig, ja ho havia deixat clar unes hores abans: “Per voluntat nostra, les peces no sortiran del Museu de Lleida mentre jo sigui conseller”. Segons l’opinió de Puig, encara no s’han resolt tots els recursos pendents i no hi ha una sentència ferma. D’aquesta manera al·ludeix al fet que l’Audiència Provincial d’Osca no ha resolt el recurs presentat per la Generalita­t, i que podria presentar-se’n un de posterior davant el Tribunal Suprem. Tanmateix, i davant això, la jutgessa ja ha deixat clar que es tracta d’un trasllat cautelar. Puig, en declaracio­ns a l’ACN, considera, a més, que la Generalita­t no pot incomplir la llei de Patrimoni Cultural, ja que aquestes obres formen part del catàleg de béns protegits.

El Govern d’Aragó ha sol·licitat a la jutgessa que el mes d’agost sigui considerat hàbil perquè el retorn dels béns a Sixena no es demori fins al setembre. Dies abans havia demanat, fins i tot, que els seus tècnics poguessin accedir amb suport de la Guàrdia Civil o de la Policia a les dependènci­es del Museu de Lleida per recuperar aquestes obres, però la petició li va ser denegada. El mateix advocat que representa l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, reconeixia ahir que “el sentit comú” fa pensar que fins al setembre no passarà res, si bé qualificav­a la situació de “surrealist­a”. I l’alcalde del poble, Ildefonso Salillas, deia amb resignació: “Ens costarà un mes o dos més, però les obres acabaran retornant al seu lloc d’origen”.

La situació a Lleida era ahir ben diferent de la de Sixena. El Museu de Lleida Diocesà i Comarcal no va obrir durant tot el dia per descans setmanal, i les imatges en mostraven les portes tancades i cap moviment a l’interior.

Ara queda per saber quin serà el

Lluís Puig: “Per voluntat nostra, les peces no sortiran del Museu de Lleida mentre jo sigui conseller”

següent pas que farà la jutgessa d’Osca i quan el farà. En la seva interlocut­òria del 27 de juny passat deia que si en la data assenyalad­a no s’havien tornat els béns objecte del litigi “es deduirà testimoni per desobedièn­cia perquè procedeixi­n els tribunals de justícia conforme a dret”. Per a l’advocat Jorge Español, el conseller de Cultura de la Generalita­t podria incórrer en un delicte que comporta fins a un màxim de sis anys de presó. Altres fonts consideren que el cas podria derivar en una multa i una inhabilita­ció. I un altre fet que cal considerar és que aquesta setmana la jutgessa està de guàrdia i, per tant, podria prendre una resolució abans de les vacances.

 ?? JAVIER CEBOLLADA / EFE ?? Tècnics, periodiste­s, Policia i Guàrdia Civil davant del monestir de Sixena esperant l’arribada de les obres
JAVIER CEBOLLADA / EFE Tècnics, periodiste­s, Policia i Guàrdia Civil davant del monestir de Sixena esperant l’arribada de les obres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain