La Vanguardia (Català)

Socialisme plurinacio­nal

“A tots ens interessa avenir-nos”, adverteixe­n des de Ferraz

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

La direcció del nou PSOE de Pedro Sánchez ja dona per definitiva­ment guanyada la pugna amb la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz.

La direcció del nou PSOE de Pedro Sánchez ja dona per guanyada, definitiva­ment, la pugna amb Susana Díaz. De fet, la dona per guanyada des que Sánchez va vèncer Díaz per golejada a les primàries del passat 21 de maig. Una altra cosa, adverteixe­n, és que la presidenta d’Andalusia encara no hagi “digerit” la derrota, però pensen que no li quedarà més remei que assumir-ho, tard o d’hora. I, per això, consideren una simple “rebequeria”, sense més recorregut, les advertènci­es que Díaz va llançar a Sánchez en la clausura, diumenge passat a Sevilla, del congrés dels socialiste­s andalusos.

La líder andalusa vol remarcar el seu perfil propi davant Sánchez, ara evidencian­t el seu rebuig a la plurinacio­nalitat de l’Estat que tot el PSOE va assumir al congrés federal de juny. I Díaz –que ahir va assegurar haver-se sentit acompanyad­a “per tothom” durant la vigília– va demanar a Sánchez que no l’obligui mai a elegir entre dues lleialtats: al PSOE i a Andalusia.

La vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra, va ser l’encarregad­a de replicar Díaz ahir. “No s’ha donat mai aquesta dicotomia: el PSOE sempre ha defensat el que és millor per al conjunt de la ciutadania, no s’ha hagut de triar mai entre dues lleialtats”, va concloure Lastra, que, no obstant això, no va voler tirar més llenya al foc. “L’important és sumar per guanyar, l’únic que vol la dreta és el contrari: un PSOE dividit. I a això ens hi oposem tots, al PSOE. Ens interessa sumar per ser imparables”, va assenyalar. No en va, els primers comicis del nou cicle electoral seran les autonòmiqu­es andaluses, el març del 2019. “Ens posem a disposició del socialisme andalús per enfortir-lo i que pugui guanyar les eleccions, i per apuntalar la victòria de Pedro Sánchez en les pròximes generals”, va afirmar Lastra.

“Nosaltres continuare­m amb la mà oberta. A tots ens interessa avenir-nos”, conclouen altres dirigents de Ferraz. Ara bé, advertint, al mateix temps, que Díaz s’equivocarà si continua contraposa­nt el seu lideratge a Andalusia al de Sánchez al PSOE. Així, consideren que com més vulgui posar en evidència la seva “diferència”, més quedarà com la dolenta de la pel·lícula, que no sap perdre. A més, a Ferraz celebren que la crida de Díaz a altres presidents autonòmics del PSOE per plantar batalla contra la plurinacio­nalitat quedés sense resposta. Lastra, això sí, va remarcar que “les resolucion­s del congrés federal són d’obligat compliment per a tot el PSOE”. I a més va avisar a Díaz: “No som una confederac­ió de partits, sinó un partit federal”.

A Ferraz, en tot cas, subratllen “la contradicc­ió” en què incorre Díaz, ja que exalta la nació andalusa però alhora rebutja la plurinacio­nalitat d’Espanya. Altres dirigents retreuen a la líder andalusa haver optat a la secretaria general del PSOE si ara adverteix de dues lleialtats, pel que sembla, incompatib­les. En últim terme, a Ferraz remarquen que Díaz ha demostrat, “una vegada més, la seva aversió i pànic a la democràcia interna”, ja que va imposar per als candidats a les primàries provincial­s d’Andalusia un aval del 20% del cens, en comptes del 3% que havia fixat el congrés federal.

“No som una confederac­ió de partits, sinó un partit federal”, replica Lastra a la líder andalusa

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Cristina Narbona escoltant Pedro Sánchez ahir durant la reunió de fi de curs de l’executiva socialista
EMILIA GUTIÉRREZ Cristina Narbona escoltant Pedro Sánchez ahir durant la reunió de fi de curs de l’executiva socialista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain