La Vanguardia (Català)

Crema la Manxa

Castella-la Manxa reconeix que trigarà “uns dies” a controlar les flames

-

L’incendi de Yeste, a Albacete, ja ha arrasat més de 3.000 hectàrees.

L’incendi que des de dijous passat assola el municipi de Yeste (Albacete) continua sense control i ja ha arrasat més de 3.000 hectàrees. L’optimisme viscut dissabte, dia en què es considerav­a que el foc havia de ser controlat en poques hores, es va tornar en angoixa quan les fortes ratxes de vent van avivar les flames. Al tancament d’aquesta edició, els responsabl­es de Medi Ambient del Govern de Castella-la Manxa reconeixie­n que el perill no havia passat i que l’incendi es prolongari­a “uns dies més”.

El conseller d’Agricultur­a, Medi Ambient i Desenvolup­ament Rural, Francisco Martínez Arroyo, que ahir va presidir la reunió de coordinaci­ó al Lloc de Comandamen­t Avançat de l’incendi per conèixer de primera mà els treballs fets, va informar dels avenços en l’extinció, en què s’ha aconseguit tancar el punt del Balcón de Pilatos, una zona de difícil accés.

Acompanyat pel director d’extinció d’incendis, Juan Pedro García Alonso, el conseller es va mostrar optimista “tot sent conscients que és un incendi molt difícil, que encara no està controlat i que trigarem uns dies a controlar”.

En aquesta línia, va voler fer una reivindica­ció de la feina dels tècnics i dels guàrdies, ja que “són ells els que apaguen els incendis”.

L’objectiu principal dels treballs d’extinció s’està centrant a confinar l’incendi, a través d’uns tallafocs químics i de l’actuació de manera paral·lela dels treballs amb maquinària pesada. Del que es tracta és d’evitar que l’incendi superi una conca existent a les proximitat­s.

“Hem estat capaços de contenir el foc que avançava en direcció al parc natural dels Calares del Río Mundo y de la Sima i no s’ha cremat ni una hectàrea més de les que es van cremar el primer dia al parc natural”, unes 700 hectàrees de les 19.000 que té en total la zona protegida.

Des que es va declarar el nivell 2 d’emergència s’han desallotja­t, per motius de seguretat, un total de 18 pedanies. De les 445 persones evacuades aquests dies, en aquests moments 126 estan allotjades en diferents instal·lacions de les localitats de Yeste i Molinicos.

Martínez Arroyo va destacar que l’objectiu principal és “garantir la vida i la seguretat de les persones d’aquests municipis i les seves viles”. A més, s’ha aconseguit per part de l’Infocam “que no es cremi cap casa”, gràcies “a l’esforç dels tècnics, dels agents mediambien­tals i de tot el personal del servei d’extinció d’incendis forestals”.

En aquests moments, la població de Molinicos està confinada i s’adoptaran les decisions oportunes en les pròximes hores en funció de la direcció del vent. En cas que sigui necessària una evacuació, ja s’ha previst un dispositiu a Elche de la Sierra i un campament mòbil de la Unitat Militar d’Emergència (UME).

Pel que fa a efectius, ahir van treballar de manera coordinada 25 mitjans aeris, 12 de l’Infocam, juntament amb els estatals i comunitats veïnes que col·laboren en l’extinció, així com 41 mitjans terrestres de Castella-la Manxa que acompleixe­n les seves tasques amb l’UME, així com profession­als de Catalunya, Andalusia, la Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana.

La xifra de desallotja­ts és de 126 i es manté el pla d’evacuació de Molinicos per si canvia la direcció del vent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain