La Vanguardia (Català)

L’Estat Islàmic ataca l’ambaixada de l’Iraq a Kabul després de perdre Mossul

- Agències KABUL

El grup gihadista Estat Islàmic (EI) s’ha atribuït l’impactant atac d’ahir a l’ambaixada de l’Iraq a Kabul, que es va prologar durant quatre hores, fins que les forces de seguretat afganeses van aconseguir abatre els quatre terroriste­s que el van perpetrar. Tots els diplomàtic­s van poder fugir durant l’intercanvi de trets, però segons va informar a Efe el portaveu de la policia local, Basir Mujahid, l’assalt va causar la mort de dos treballado­rs afganesos de la legació diplomàtic­a i tres persones més van resultar ferides.

L’EI es va atribuir a través de la seva agència de comunicaci­ó, Amaq, un atac directe a Bagdad sense precedents a l’Afganistan. Es produeix només tres setmanes després que l’exèrcit de l’Iraq anunciés la recuperaci­ó total de Mossul de mans dels gihadistes i que, el 13 de juliol, l’ambaixada a Kabul –que amb prou feines celebra actes públics– organitzés una roda de premsa amb l’encarregat d’afers iraquians “per celebrar la victòria de les nostres forces armades a Mossul”.

L’atemptat va començar a les 11.10 del matí hora local, quan un terrorista suïcida es va fer esclatar amb un cinturó explosiu a la porta principal i va permetre que tres homes armats amb metrallado­res entressin a l’edifici i s’enfrontess­in als agents de seguretat. Mentrestan­t, el personal de l’ambaixada va poder ser evacuat a una zona “secreta i segura” sense que cap diplomàtic fos assolit pels terroriste­s. L’ambaixador iraquià i el seu número dos es trobaven a l’edifici.

Segons l’òrgan propagandí­stic dels terroriste­s, més de set persones van morir, una xifra molt més elevada que la proporcion­ada per les autoritats afganeses. L’organitzac­ió sol inflar el nombre de víctimes que causa en els seus comunicats. També assenyalen que només dos terroriste­s van irrompre a l’ambaixada, situada en ple centre financer de la capital.

L’edifici es va omplir ràpida-

ment de fum i flames per l’explosió, però no va ser destruït per l’impacte, com sí que ha passat en altres atemptats que han assolat la capital afganesa els últims mesos. És el primer que es produeix a l’ambaixada iraquiana, però arriba tot just quatre setmanes després que més de 150 persones morissin per un camió bomba a prop de l’ambaixada alemanya, al mateix barri de Shar-e-Nau. En aquella ocasió, les autoritats afganeses van atribuir l’assalt als talibans.

“L’atac ha finalitzat”, va anunciar Sayed Basir, un membre de les forces especials afganeses, més de quatre hores després de l’intercanvi de trets. El fet es produeix en un moment delicat per a la facció afganesa del grup terrorista, que en els últims mesos ha perdut tres emirs, entre ells Abu Sayed. Els últims atacs augmenten la por que el país es converteix­i en una trinxera amb la mateixa brutalitat vista a l’Orient Mitjà.

 ??  ?? Policies afganesos fan guàrdia davant de l’’ambaixada iraquiana després de l’atac
Policies afganesos fan guàrdia davant de l’’ambaixada iraquiana després de l’atac
 ?? MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS ??
MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain