La Vanguardia (Català)

A Moscou encara li queda esperança

Putin no vol endinsar-se en una guerra de sancions que podria afectar temes de gran interès per a Rússia i els EUA

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Enviar a casa dos terços del personal pot causar un autèntic col·lapse a l’ambaixada i els consolats dels Estats Units a Rússia. Però no hi ha marxa enrere. El president rus, Vladímir Putin, va confirmar diumenge la decisió de Moscou i el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va reiterar ahir que la mesura adoptada la setmana passada no és negociable. Això sí, Rússia prefereix no anar més enllà per no posar en perill la cooperació en assumptes que interessen a les dues parts, com l’exploració espacial o la lluita antiterror­ista.

El Kremlin va fixar divendres el nombre de diplomàtic­s i personal de suport que des del pròxim 1 de setembre podran treballar a l’ambaixada dels Estats Units de Moscou i els seus consolats de Sant Petersburg, Iekaterinb­urg i Vladivosto­k. No n’hi podrà haver més de 455, que són els que té Rússia als EUA. La mesura, presa després de l’aprovació de noves sancions pel Congrés dels Estats Units, és una resposta a l’expulsió de 35 diplomàtic­s russos que al desembre va ordenar Barack Obama abans de deixar la Casa Blanca.

En una entrevista al Primer Canal de televisió, Putin va dir que els EUA hauran de prescindir de 755 persones. Això suposa que haurà d’enviar a casa diplomàtic­s amb nacionalit­at dels Estats Units, però també que centenars de ciutadans russos perdran el seu lloc de treball.

Segons va teclejar a Twitter Michael McFaul, ambaixador dels EUA a Moscou entre el 2012 i el 2014, les mesures perjudicar­an els russos que volen viatjar als EUA. El temps d’espera per a l’obligada entrevista consular, que és de 46 dies, podria allargar-se. “És aviat per intentar endevinar com afectarà això la feina consular. Però és molt probable que disminueix­i l’eficiència”, va reconèixer Interfax el secretari de premsa de l’ambaixada americana, Maria Olson.

Però que es produeixin llargues esperes per obtenir un visat no és realment preocupant comparat amb el que podria succeir si Washington i Moscou inicien una cursa esbojarrad­a de sancions i contrasanc­ions.

En la seva entrevista a la televisió, Putin va considerar que actualment Rússia en sortiria perju- dicada si aplica sancions complement­àries. Existeixen esferes, va dir el cap del Kremlin, en les quals la cooperació amb Washington resulta molt important, i va citar la reducció d’armes de destrucció massiva, l’exploració espacial i la seguretat cibernètic­a. Deixar de treballar en aquests camps podria afectar negativame­nt l’economia i camps concrets com l’energia o l’aviació.

El que sí que sembla que està patint és el ruble. Malgrat que Rússia i els països de l’OPEP semblen haver encarrilat el seu pla per apujar el preu del petroli reduintne la producció, la moneda nacional no es recupera. “En aquestes circumstàn­cies resulta molt difícil”, deia al portal Gazeta.ru Ígor Kovaliov, analista d’InstraFore­x, que pronostica­va una altra caiguda quan Donald Trump firmi les noves sancions.

Rússia prefereix ara agafar-se a la paciència, una caracterís­tica molt seva. “Hem esperat molt de temps perquè, potser, alguna cosa millorés; esperàvem que la situació canviés d’alguna manera. Però si alguna cosa canvia, això no serà aviat”, va reconèixer Putin.

El portaveu Peskov va dir ahir que portarà el seu temps que els EUA abandonin la seva “esquizofrè­nia política”, i va subratllar que Moscou encara espera cooperació constructi­va.

La por és que a Washington apostin per l’enfrontame­nt, contra el qual va alertar Serguei Riabkov, viceminist­re d’Exteriors. “Llavors respondrem amb la mateixa moneda”. La setmana passada, quan els diputats russos exigien “mesures doloroses”, de seguida es va pensar en prohibicio­ns contra béns de consum dels Estats Units: des de Coca-Cola fins a automòbils Ford. Riabkov no va voler concretar. “Tenim una caixa d’eines plena a la nostra disposició”, va assegurar.

El ruble es podria enfortir gràcies al repunt del petroli, però les sancions ho impedeixen

 ?? ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP ?? Putin parla amb el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú, en una desfilada militar diumenge passat
ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO / AP Putin parla amb el seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú, en una desfilada militar diumenge passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain