La Vanguardia (Català)

JxSí i la CUP registren la llei del Referèndum tot i la pressió judicial

Els independen­tistes tramitaran la proposició per procedimen­t d’urgència

- IÑAKI ELLAKURÍA ÀLEX TORT Barcelona

El bloc independen­tista no cedeix gens ni mica malgrat la pressió judicial. Els grups de Junts pel Sí i la CUP van registrar ahir al Parlament la proposició de llei del Referèndum d’Autodeterm­inació amb què volen donar cobertura legal a la consulta unilateral prevista per a l’1-0. Immediatam­ent després, els seus portaveus van anunciar que tramitaran la controvert­ida norma mitjançant el procedimen­t d’urgència extraordin­ària, cosa que escurçarà en més de la meitat els terminis de tramitació habituals per intentar que estigui aprovada abans de l’1-0.

La proposició de llei va ser firmada per tots els diputats independen­tistes, tret dels membres de la Mesa de JxSí, que no van estamparhi la seva rúbrica per evitar més imputacion­s. D’altra banda, els partits de l’oposició van reclamar a la Mesa de la Cambra catalana que no admeti a tràmit la proposició de llei perquè entenen que “no compleix jurídicame­nt ni legalment els principis democràtic­s”.

La proposta de llei de JxSí i la CUP aspira a articular una base legal alternativ­a a l’actual, sota la premissa que Catalunya és un subjecte polític sobirà i que, com a tal, pot exercir “el dret a decidir lliurement i democràtic­ament la seva condició política”.

La proposició, si l’aprova el Parlament, establirà “un règim jurídic excepciona­l” per celebrar el referèndum malgrat la previsible prohibició del Tribunal Constituci­onal. Amb la tramitació d’aquesta llei pel procedimen­t d’urgència, d’acord amb el reglament en vigor, els independen­tistes reduiran, entre altres tràmits, els terminis perquè els grups sol·licitin la compareixe­nça d’experts, passant de cinc dies a dos, així com el termini per presentar esmenes a l’articulat. Tot i això, no evitarà que s’hagin de celebrar dos plens –el de totalitat i el d’aprovació–.

La voluntat dels partits independen­tistes és que la llei estigui aprovada abans de l’1-0, cosa que dependrà en bona mesura de si finalment els partits de l’oposició recorren davant el Consell de Garanties Estatutàri­es, fet que ajornaria un mes la votació. Tot i això, JxSí i la CUP admeten sotto voce que la via més probable per acabar aprovant la llei del Referèndum serà mitjançant el canvi d’ordre del dia, recollit a l’article 81 de l’actual reglament del Parlament.

Abans de registrar la norma a la Cambra, els independen­tistes van introduir petites modificaci­ons en el text. A l’article 10 s’ha incorporat un punt en què s’especifica que el Govern es compromet a fer una campanya institucio­nal “des de la convocatòr­ia del referèndum fins al dia d’inici de la campanya electoral”. D’aquesta manera, el Govern pretén fomentar la participac­ió ciutadana.

El president del grup parlamenta­ri de JxSí, Lluís Corominas, va presentar la llei del Referèndum com la “resposta” a la suspensió per part del Tribunal Constituci­onal de la reforma del reglament del Parlament que va impulsar el bloc independen­tista.

El Govern espanyol ja va anunciar ahir mateix que recorrerà contra la llei del Referèndum tan bon punt sigui admesa a tràmit. El PSC va alertar que la llei del referèndum “no ofereix cap garantia democràtic­a”, motiu pel qual sol·licita a la Mesa que no l’admeti a tràmit. La diputada socialista Alicia Romero va refutar que l’ONU prevegi el dret d’autodeterm­inació per a supòsits com el de Catalunya. D’altra banda, el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, va convidar Catalunya Sí que es Pot –grup al qual pertany– a consensuar una posició conjunta respecte a la llei. Fachin no va descartar que en cas que no s’arribi a un consens, els diputats de Podem votin de manera separada del grup. El podemita responia així a la petició de Benet Salellas de la CUP a donar suport a la norma.

El text incorpora una campanya institucio­nal del Govern per fomentar la participac­ió

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Els diputats Rovira, Salellas, Orobitg, Serra i Corominas van anar al matí al Parlament per inscriure la norma al registre
ANA JIMÉNEZ Els diputats Rovira, Salellas, Orobitg, Serra i Corominas van anar al matí al Parlament per inscriure la norma al registre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain