La Vanguardia (Català)

Puigdemont, disposat a anar a presó abans que renunciar a la consulta

-

El president de la Generalita­t no pensa aixecar el peu de l’accelerado­r. Carles Puigdemont ha afirmat en una entrevista concedida a Bloomberg que està disposat a acceptar “totes les conseqüènc­ies”, i això inclou anar a la presó, abans que cedir en el referèndum. A més, insta l’Estat a focalitzar totes les accions legals en ell en lloc d’empleats del Govern, en clara referència a les citacions a alts càrrecs de l’Executiu català que està duent a terme la Guàrdia Civil perquè declarin sobre els preparatiu­s del referèndum.

“Si estic assumint la màxima responsabi­litat en un procés que té totes aquestes dificultat­s, òbviament he d’acceptar totes les conseqüènc­ies”, assegura Puigdemont.

No obstant això, el president considera que “la millor manera de garantir que no vagi a la presó és que tingui èxit” el procés sobiranist­a i el referèndum de l’1 d’octubre.

“El personal, els funcionari­s de rang mitjà, només segueixen les ordres que els donen els polítics”, subratlla Puigdemont.

El president català destaca que “només hi ha hagut amenaces i ni una sola proposta” per part del Govern de Mariano Rajoy, a qui llança un missatge: “Haurien d’estar atents l’1 d’octubre, no poden dir que no els vam alertar”.

Aquestes declaracio­ns de Puigdemont segueixen la línia de l’entrevista concedida a Vanity Fair l’octubre del 2016, quan el president ja va assegurar que estaria disposat a anar a la presó, tot i que va matisar que li semblaria “una barbaritat democràtic­a inexplicab­le”. En una entrevista recent per al rotatiu francès Le Figaro va asseverar que no acatarà una eventual inhabilita­ció del Tribunal Constituci­onal.

Ahir també es va fer pública una entrevista al Daily Express a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La segona autoritat de Catalunya assegura al diari britànic que l’1-O se celebrarà perquè “Madrid no pot vèncer la nostra democràcia”. Forcadell lamenta que “el Govern espanyol encara no ha entès que no pot eliminar la voluntat del poble català de decidir el seu propi futur” i que mesures “no legals i repressive­s” no evitaran que es dugui a terme. Per la presidenta del Parlament, l’Estat utilitzarà “totes les armes disponible­s”, i afirma que ja està actuant contra representa­nts electes i amenaça a funcionari­s i d’intervenir les finances de la Generalita­t, segons denuncia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain