La Vanguardia (Català)

L’oposició, en alerta per l’ús dels serveis jurídics en litigis per l’1-O

Cs, PSC i PP demanen a Puigdemont que no faci servir diners públics en el procés

-

La inquietud que hi ha al si dels Mossos d’Esquadra pel xoc institucio­nal de l’1-0 –i el paper que el Govern els podria exigir que exerceixin– ha calat també en altres instàncies de l’Administra­ció catalana, com els serveis jurídics de la Generalita­t.

Coneixedor­s d’aquest clima de preocupaci­ó, els partits de l’oposició van avisar ahir el president Carles Puigdemont que estaran alerta davant la possible utilitzaci­ó del Govern dels serveis jurídics de la Generalita­t en la disputa judicial que manté amb el Govern central pel referèndum unilateral de l’1-0.

Ciutadans, PSC i PPC consideren que la llei no permet que advocats de la Generalita­t s’encarregui­n de la defensa d’aquells alts càrrecs i funcionari­s que estiguin imputats per delictes contra l’Administra­ció pública, com ara prevaricac­ió, malversaci­ó de fons o sedició. Perquè altrament –avisen–, el Govern estaria forçant els serveis jurídics a actuar fora de les seves competènci­es i fent servir recursos públics inadequada­ment.

L’Executiu de Puigdemont fa una interpreta­ció ben diferent del marc competenci­al dels advocats de la Generalita­t. La setmana passada el Govern va anunciar davant la investigac­ió judicial oberta per l’1-0 que garantiran el “dret de defensa” dels membres del Gabinet de Puigdemont, alts càrrecs i funcionari­s que puguin resultar imputats.

El primer moviment en aquesta direcció ha estat la denúncia presentada contra els agents de la Guàrdia Civil que estan duent a terme, en la seva funció de policia judicial, els interrogat­oris a alts càrrecs, en què han resultat inculpats el secretari general de Presidènci­a, Joaquim Nin, i el director de Comunicaci­ó, Jaume Clotet.

Ahir els partits de l’oposició van llançar una advertènci­a al president Puigdemont. “Cs no permetrà que s’utilitzin els serveis jurídics de la Generalita­t que paguem tots els catalans com a bufet d’advocats privat de Puigdemont i Junqueras”, va afirmar el portaveu del grup parlamenta­ri de Ciutadans, Carlos Carrizosa. “Si el Govern vol saltar-se les lleis, que responguin amb el seu patrimoni”, va afegir.

El diputat del PSC i secretari de la Mesa del Parlament, David Pérez, va avisar que els socialiste­s catalans “estaran atents per impedir l’ús impune dels recursos públics al servei del procés”.

El portaveu del PPC, Alejandro Fernández, va advertir de la “gravetat” de la situació. “El Govern podria estar pressionan­t els serveis jurídics de la Generalita­t per fer actuacions més enllà de les seves competènci­es legals”.

Davant aquesta situació, Fernández va assenyalar la seva “voluntat de defensar i protegir qualsevol funcionari que es vegi forçat pel Govern a cometre il·legalitats”.

Dimarts passat, davant el progrés de les investigac­ions judicials pel referèndum unilateral de l’octubre, l’Executiu català va aprovar un acord per “garantir el dret de la defensa” i protegir “els treballado­rs públics en els procedimen­ts judicials sempre que actuïn en l’exercici de les seves funcions i d’acord amb els interessos de la Generalita­t”, ja sigui a través del servei jurídic de la Generalita­t o amb la contractac­ió d’advocats externs.

Segons els partits de l’oposició, aquest acord, si bé s’adequa a la legislació vigent, no pot afectar els imputats –com passa amb alguns dels alts càrrecs investigat­s per l’1-0– per delictes contra l’administra­ció pública, com ara sedició i desobedièn­cia. Tant si la defensa va a càrrec d’un advocat dels serveis jurídics de la Generalita­t com si se n’encarregue­n advocats externs pagats amb diners públics, ja que podria constituir un delicte de

El Govern de la Generalita­t va acordar dimarts passat garantir el “dret de defensa” de consellers i alts càrrecs La polèmica rau en la defensa amb fons públics d’imputats per delictes contra l’Administra­ció

malversaci­ó de fons per part de l’alt càrrec o funcionari que autoritzi o encarregui aquesta defensa.

Així mateix, l’oposició subratlla que l’article 9 de la llei 7/1996 d’“organitzac­ió dels serveis jurídics de l’Administra­ció de la Generalita­t de Catalunya” assenyala que els advocats de la Generalita­t poden assumir la defensa dels membres del Govern, d’alts càrrecs i de funcionari­s “per actes o omissions comesos en l’exercici del càrrec que no puguin constituir delictes contra l’administra­ció pública tipificats en el títol XIX del llibre II del Codi Penal”. I la llei orgànica 10/1995 del Codi Penal tipifica com a delictes contra l’administra­ció pública la prevaricac­ió, la malversaci­ó, l’omissió de perseguir el delicte, la desobedièn­cia, la infidelita­t de custòdia de documents, el suborn i la sedició, entre altres delictes.

 ?? XAVIER ALSINET / ACN / ARXIU ?? El secretari general de Presidènci­a, Joaquim Nin, i el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont
XAVIER ALSINET / ACN / ARXIU El secretari general de Presidènci­a, Joaquim Nin, i el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain