La Vanguardia (Català)

Cara a cara a la caserna

Tensió entre manifestan­ts cupaires i partidaris de la Guàrdia Civil

- À. TORT Barcelona

Senyeres, estelades, rojigualda­s, una estelada amb un 155 guixat (en referència a l’article de la Constituci­ó del qual es diu que permet suspendre l’autonomia d’una comunitat) i alguna bandera amb el jou i les fletxes. A banda de les insígnies, hi va haver foc creuat verbal a les portes de la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia entre els manifestan­ts convocats per la CUP i els reunits a favor de la Benemérita. Els separaven vint metres, amb els Mossos d’Esquadra vetllant per la seguretat. Tanmateix, la veritat és que, tot i la tensió i la crispació i les amenaces a periodiste­s per part de grups d’ultradreta, en cap moment va semblar que la cosa pogués anar a més.

Ahir es va recollir una amalgama de sentiments contrariat­s. I càntics a dojo. Si des del bàndol que portava la pancarta “Esto es España” s’acusava de “terroriste­s” els que duien el lema “No fareu callar la veu d’un poble. L’1 d’octubre votarem”, aquests responien amb un “Vosaltres, feixistes, sou els terroriste­s”. Si uns cridaven “independèn­cia”, els altres xiulaven estridentm­ent.

Hi va haver més proclames. D’una banda, “No ens enganyen, Catalunya és Espanya”, “Puigdemont és Maduro” i “Visca la Guàrdia Civil”; de l’altra, “Fora les forces d’ocupació”, “Votarem” i “Sense desobedièn­cia no hi ha independèn­cia”.

La trobada ja es preveia calenta des de divendres. Aquest dia la CUP havia convocat una manifestac­ió davant la caserna per denunciar les darreres citacions de la Guàrdia Civil a alts càrrecs del Govern, que últimament han estat cridats per declarar sobre els pre- paratius del referèndum. Entre els manifestan­ts hi havia els diputats anticapita­listes Anna Gabriel, Eulàlia Reguant, Carles Riera, Albert Botran, Benet Salellas i Mireia Vehí, a més del regidor Joan Coma de la CUP de Vic, de qui l’Audiència Nacional va descartar al juny que cometés un delicte d’incitació a la sedició.

La concentrac­ió dels cupaires va ser contraprog­ramada per grups que defensen l’actuació de la Guàrdia Civil. Entre els reunits s’hi va poder veure José Vargas, president de l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme; membres del Movimiento Cívico 12 de Octubre; representa­nts de Falange Española, i l’antic líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada.

La manifestac­ió de la CUP va reunir prop d’un centenar de persones i va acabar més aviat i acomiadant-se sardònicam­ent amb la mà dels altres concentrat­s. En canvi, la presència de manifestan­ts a favor de la Guàrdia Civil va ser una mica més nombrosa. Amb tot, aquests van plegar mitja hora més tard, no sense que hi hagués algú que obligués a amagar la bandera falangista. L’estelada del 155 va acabar estripada amb tisores.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Els Mossos van formar un cordó de seguretat entre els dos bàndols
ÀLEX GARCIA Els Mossos van formar un cordó de seguretat entre els dos bàndols
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un mosso fa broma amb un guàrdia civil
ÀLEX GARCIA Un mosso fa broma amb un guàrdia civil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain