La Vanguardia (Català)

El jutge del cas Lezo denega la llibertat a l’expresiden­t de Madrid

-

L’expresiden­t de la Comunitat de Madrid Ignacio González, principal implicat en l’operació Lezo, ara per ara no sortirà de la presó. Ho havia sol·licitat coincidint amb els seus tres primers mesos de presó preventiva, acordada pel jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, però el mateix magistrat ha rebutjat el recurs presentat per l’exmandatar­i madrileny per diverses raons, sobretot perquè considera “evident” que hi ha risc de fuga.

Per García Castellón, el perill que González miri d’evitar l’acció de la justícia deriva de l’anàlisi de la conducta que ha observat els últims anys, els suposadame­nt dedicats a organitzar el saqueig de l’empresa pública Canal de Isabel II. Aquest és el nucli de l’operació Lezo –que va esclatar l’abril passat, tot i que té altres ramificaci­ons.

En aquest sentit, en la interlocut­òria que denega la posada en llibertat de González, el jutge argumenta que l’expresiden­t madrileny va impulsar “una trama criminal que ha operat en diferents països, havent reconegut el mateix González en converses telefòniqu­es la seva intenció de començar una nova vida de negocis a Sud-amèrica”. És aquí –prosseguei­x el magistrat– on precisamen­t hi ha diverses operacions investigad­es en el marc d’aquesta instrucció”.

García Castellón també té en compte que als factors anteriors hi cal afegir el fet que en l’operació Lezo s’han mogut diners de procedènci­a il·lícita, i “així consta en les actuacions i així ha estat reconegut en les diferents declaracio­ns”. En conclusió, el jutge sosté: “Assistim a una cristal·lització progressiv­a dels indicis racionals de criminalit­at com a conseqüènc­ia de les diligèncie­s que s’estan practicant”. Aquesta tasca d’investigac­ió dels fets –o de “cristal·lització” d’indicis, com en diu el jutge– es podria veure afectada “en cas d’acordar la llibertat o atenuar la seva situació, com sol·licita la defensa”.

És a dir, que Ignacio González podria mirar d’entorpir la investigac­ió, si bé l’expresiden­t madrileny havia fet constar en la seva sol·licitud de llibertat provisiona­l que es podria considerar la possibilit­at de col·locar-li un braçalet per facilitar la seva localitzac­ió en qualsevol moment. A aquesta mena de mesures es refereix el jutge quan escriu que González estava disposat que la seva situació s’atenués, sense recuperar plenament, per tant, la llibertat. García Castellón ha rebutjat aquesta segona possibilit­at.

I deixa clar el perquè de la decisió. En la seva resolució, el jutge del cas Lezo es refereix al perill que l’expresiden­t González intenti “la destrucció de proves” o miri d’“amagar els diners malversats”.

El magistrat aprecia risc de fuga de González i tem que intenti “amagar els diners malversats”

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? L’expresiden­t Ignacio González
DANI DUCH / ARXIU L’expresiden­t Ignacio González

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain