La Vanguardia (Català)

Catalunya garanteix assistènci­a sanitària pública a tots els ciutadans

Ofereix accés immediat a totes les prestacion­s de la sanitat pública a càrrec del Servei Català de la Salut

- SENSE DESIGUALTA­TS

Per iniciativa del Govern, es blinda l’assistènci­a sanitària pública per a tothom qui viu al país TARGETA SANITÀRIA És un document individual que dona accés a totes les prestacion­s del sistema públic de salut L'accés a la salut, un dret bàsic que queda assegurat amb l’aprovació d’una llei

El Govern de la Generalita­t garanteix que qualsevol persona que visqui a Catalunya ha de tenir accés immediat a totes les prestacion­s de la sanitat pública. Gràcies a l’aprovació al Parlament de la Llei d’accés universal a l’assistènci­a sanitària, es blinda aquest dret bàsic per a tothom, de manera que s’estableix que qualsevol resident al país, amb independèn­cia de la seva situació administra­tiva, té dret a rebre assistènci­a sanitària pública, a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). D’aquesta manera es restableix a Catalunya el dret de les persones que hi viuen a accedir a aquesta assistènci­a, eliminant qualsevol desigualta­t entre elles. En aquest sentit, la llei preveu que ja no calgui cap requerimen­t d’arrelament temporal previ i, així, s’elimina la carència de tres mesos de residència que fins ara s’havia d’acreditar per accedir a la totalitat de la cartera bàsica de serveis, que inclou, entre d’altres, l’atenció primària i l’especialit­zada. La llei, a més, garanteix que totes les persones, amb independèn­cia de si són residents o no, tenen garantida l’atenció sanitària urgent. Una atenció urgent el cost de la qual, en el cas de persones no residents amb situació de vulnerabil­itat social, serà assumida pel Servei Català de la Salut, tal com ja es feia fins ara.

El text contempla que l’empadronam­ent és el requerimen­t per accedir a aquests serveis, però també preveu que es considerin altres criteris d’arrelament, o procés d’arrelament, al nostre país que es fixaran en el reglament que desplegarà la norma. La targeta sanitària individual (TSI) és el document que dona accés a totes les prestacion­s del sistema públic de salut.

UN DRET BÀSIC BLINDAT La llei compleix el que diuen doctrines i consensos internacio­nals, com ara els dictats des de fa molts anys per part de Nacions Unides, la Unió Europea o de la Declaració Universal de Drets Humans. A més, suposa l’acomplimen­t, per part del Govern, d’un dels mandats de la declaració d’inici del procés aprovada pel Parlament a començamen­t de la legislatur­a.

La llei és necessària perquè deixar una part de la població sense control mèdic, especialme­nt quan es tracta d’un dels segments més vulnerable­s socialment, suposa un risc per a la salut pública de tota la societat i un augment de la vulnerabil­itat dels col·lectius en risc d’exclusió social.

A més, un dret tan important com aquest queda blindat definitiva­ment amb la màxima garantia jurídica –la de llei- i no només mitjançant instruccio­ns com les que fins ara a Catalunya han permès donar assistènci­a sanitària a 137.000 persones, que n’haurien quedat excloses quan, el 2012, un reial decret estatal va deixar sense cobertura sanitària pública una part de la ciutadania.

 ??  ?? ATENCIÓ PRIMÀRIA. És la porta d'entrada al sistema de salut i es presta principalm­ent als centres d'atenció primària (CAP)
ATENCIÓ PRIMÀRIA. És la porta d'entrada al sistema de salut i es presta principalm­ent als centres d'atenció primària (CAP)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain