La Vanguardia (Català)

Atemptat a la convivènci­a

-

L’ inadmissib­le assalt a un bus turístic per part de quatre d’encaputxat­s dijous passat ha desencaden­at una tempesta política per la dubitativa reacció que inicialmen­t va tenir el govern de l’Ajuntament de Barcelona, per l’inexplicab­le silenci que l’empresa pública de transports TMB va mantenir fins que es va donar a conèixer la notícia dos dies després i, sobretot, després que l’organitzac­ió juvenil Arran, vinculada a la CUP, en reivindiqu­és l’atac. Mai fins ara la turismofòb­ia no havia arribat tan lluny a Barcelona. I el pitjor és que la portaveu d’aquesta organitzac­ió cupaire, Laura Flores, no descarta un nou atac similar, perquè segons ella aquesta “és una manera més de protesta, igual de legítima que les manifestac­ions”, contra la “misèria que (el turisme) provoca en la classe treballado­ra”.

Davant d’aquests fets gravíssims, el govern de la ciutat ha mostrat dues maneres d’entomar aquesta acció violenta. D’una banda, els comuns de l’alcaldessa Ada Colau van reaccionar tard i amb una condemna tèbia de l’assalt, mentre que els seus socis del PSC en el govern van ser molt més contundent­s des del primer moment que es va conèixer l’atac. En aquest sentit, el socialista Jaume Collboni, que ahir exercia d’alcalde accidental, va qualificar l’acció violenta com un “atemptat a la convivènci­a i al civisme”. Aquesta diferència evident a l’hora d’afrontar l’intolerabl­e assalt coincideix també amb la política que els comuns han seguit des que van arribar al govern de Barcelona i que ha alimentat el discurs de la turismofòb­ia. I en aquest mateix context s’emmarcaria el silenci oficial després de l’atac i la tardança a reaccionar tant políticame­nt com judicialme­nt. Una prova d’això és que TMB no va presentar fins ahir, quatre dies després, la denúncia de l’atac al bus turístic davant el jutjat.

El fet ocorregut ha de ser tractat amb el màxim rigor per part de tothom. No és tolerable que en una societat que es pretén democràtic­ament madura un grup d’encaputxat­s utilitzi la violència intimidatò­ria per defensar els seus postulats. La violència no té cabuda en una ciutat oberta i democràtic­a com Barcelona. Ni la condescend­ència. A més, en un escenari en el qual el terrorisme global obliga a prendre mesures extremes, amb policia armada al carrer, tractar aquest atac com un incident és d’una enorme irresponsa­bilitat. Què hauria passat si, en el moment de l’assalt, hagués passat per allà una patrulla armada dels Mossos? És una pregunta que fa posar els pèls de punta. Per tant, res de draps calents ni de tractar els fets com una simple gamberrada.

Els efectes nocius, a més dels evidentmen­t positius, que el turisme massiu provoca en una part de la ciutadania és una qüestió que han de resoldre tots els implicats: autoritats, legislador­s, empresaris, treballado­rs i veïns. I com més es tarda a posar remei als problemes, més s’enquisten i més incomodita­t produeixen. I en aquest caldo de cultiu apareixen grups que tracten de treure’n partit de manera populista perquè el que proposen no només no es pot aplicar, sinó que és un contrasent­it. Aquest és el cas que ens ocupa, amb l’agreujant de l’ús de la violència que ha encès totes les alarmes, fins al punt que el conseller d’Empresa, Santi Vila, va criticar durament la vinculació de la CUP en aquests fets. Tolerància zero amb la violència i sentit comú en els polítics que tenen al davant un problema que requereix intel·ligència i coratge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain