La Vanguardia (Català)

El triomf de la impunitat

- Sergi Pàmies

La portaveu d’Arran, que s’autodefine­ix com a sectorial de la CUP, va ser entrevista­da ahir a El món a RAC1 i va tenir molts minuts per exposar alegrement el seu ideari contra el turisme i justificar el que va anomenar una “acció de visualitza­ció”. És el mateix ideari que des de fa dècades circula entre Venècia, les Balears, el País Valencià, Andalusia o Còrsega, que comparteix­en l’erosió d’una invasió amb avantatges explícitam­ent potenciats i desavantat­ges políticame­nt desatesos. Si demà a vostè i a mi se’ns acut encaputxar-nos i assaltar un bus turístic, punxar-li una roda i pintar-hi consignes revolucion­àries, dubto que l’endemà ens entrevisti ningú que no sigui un policia o un jutge. Però ja fa temps que a Barcelona impera una impunitat selectiva que, emparada per una lasanya d’administra­cions incompeten­ts, criminalit­za el compliment estricte de les normatives i eleva la infracció i el delicte a categoria de bretolada recreativa.

Això sí: als espais reservats per a la publicitat institucio­nal, pagats amb diners públics, es fa pedagogia del cinisme a través de campanyes com la de “Compartim Barcelona”, que inclou

Hauríem de ser creatius i no limitar-nos als circuits convencion­als del bus turístic

eslògans com “Tu em respectes a mi, jo et respecto a tu”, una afirmació gairebé tan ofensiva com la pintada de l’escamot visualitza­dor. Com que la capacitat d’acumular problemes en comptes de resoldre’ls defineix les nostres administra­cions, perdem tota esperança de recuperar una mínima inèrcia racional que, a base d’eficàcia, iguali tots els ciutadans i no converteix­i la legalitat en una broma grotesca. Comptant amb l’avenç inexorable de la impunitat, el postureig i l’immobilism­e populista emparats per sermons grandiloqü­ènts i justiciers, hauríem de ser creatius i renovar l’oferta convencion­al del bus turístic.

Convé introduir rutes alternativ­es nocturnes des de les quals els turistes podrien contemplar una altra dimensió de Barcelona: l’hora de tancament dels bars del Port Olímpic, alguns moviments de ramats bàrbars convertits en tumults etílics que els han promès, gairebé per contracte, els operadors del sector i, sobretot, la diversitat polifònica del Raval. Abans d’ahir m’hi vaig passejar durant unes hores, amb calma i ganes de veure-li totes les virtuts. Parlant amb un veí, vaig assabentar-me d’una tendència que no coneixia i que seria un bon reclam per a aquesta línia golfa d’autobús. Davant d’un portal, vaig assistir a una discussió entre un traficant i dos ionquis i el veí em va explicar que als terrats dels edificis parcialmen­t ocupats de la zona s’hi estan obrint una mena d’espais a mig camí entre la narcosala (t’hi pots punxar heroïna o fumar crack a la intempèrie) i el prostíbul amb matalassos de salubritat relativa. Resignat, i sense perdre el sentit de l’humor, el veí va afegir: “Es veu que les vistes són impression­ants, com les que s’han posat de moda a les terrasses dels hotels de luxe”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain