La Vanguardia (Català)

Ornament i delicte

-

Potser allò que diferencia l’arquitectu­ra moderna de la d’antany és la manera d’ornamentar. L’arquitectu­ra tradiciona­l estava constituïd­a a base de diversos components: sòcol, porxo, base, capitell, balcó, balustrada, coberta, teulada, façana, mitgera, finestra, tribuna, galeria, volta, cúpula, templet, arc, dovella, clau de volta, motllura, cornisa... Un únic sistema constructi­u atorgava certa unitat dins la diversitat d’edificis que repetien l’aparició dels mateixos components però amb distintes versions. Components que, d’altra banda, solien estar més o menys embellits i ornamentat­s amb motius escultòric­s o pictòrics.

En l’arquitectu­ra moderna no és així. Els motius ornamental­s i fins i tot, a vegades, els acabats desapareix­en per convertir l’edifici sencer en un únic, monumental i gegantí ornament, que resta enterament dipositat sobre el terreny. Habitualme­nt es tracta de construcci­ons a quatre vents que permeten una visió escultòric­a i cap mitgera. Seguint aquest esquema, components estructura­ls com ara terrasses, finestres o forjats defineixen la composició global de l’edifici, prescindin­t dels elements estrictame­nt decoratius, malgrat la pretensió de donar una imatge estètica que sigui impactant, rotunda i innovadora.

Hi ha edificis que, en aquesta recerca, han arribat a oferir façanes amb aspecte de mitgera, o bé a fusionar façanes i cobertes integrades en una única epidermis. L’escala humana se subordina a l’arquitectò­nica. L’urbanisme resultant és dispar, individual­ista, ostentós, tecnològic, vertical, inquietant... No apte per a la serenitat.

Amb els automòbils d’època i els actuals passa quelcom similar.

IGNASI SANGENÍS VINTRÓ

Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain