La Vanguardia (Català)

Artificis per complir l’acord de París

La negociació a la UE per facilitar la reducció de CO2 amenaça de devaluar l’acord climàtic, segons les oenagés

- ANTONIO CERRILLO

La Comissió Europea està negociant un reglament de repartimen­t intern d’esforços entre els països comunitari­s per complir l’acord de París contra el canvi climàtic. Algunes veus afirmen, tot i això, que la flexibilit­at que tindran els governs per complir el pacte amenaça de soscavar o devaluar els objectius compromeso­s en matèria de política climàtica.

La UE té com a objectiu, per a l’any 2030, retallar un 30% – respecte al 2005– les seves emissions de gasos generats en les anomenades activitats difuses (que inclouen edificació, transport, agricultur­a i residus, i que en conjunt suposen el 60% del total dels gasos hivernacle). La resta d’emissions correspon al sector elèctric i a la gran indústria, regits pel sistema europeu de comerç d’emissions, i per als quals ja es va acordar una reducció global del 43% durant aquest període. Aquesta suma comporta que, per a l’any 2030, les emissions en total han de baixar un 40% respecte al 1990.

La reducció del 30% per a les activitats difuses és un objectiu europeu, però cada país té una meta diferent, de manera que Espanya, per exemple, ha de reduir aquest tipus d’emissions un 26% de cara al 2030. L’oenagé Transport and Environmen­t critica que les mesures que debat la CE poden donar lloc a “veritables vies escapatòri­es” que podrien eludir el pacte. Apunta que la retallada d’emissions del 30% podria quedar-se, només, en un 26%.

Catàleg de facilitats: compravend­a de permisos entre països

Cada país tindrà assignat un volum d’emissions anuals (o pressupost de carboni) per complir durant el període 2021-2030. Però, si pensa que depassarà el volumen concedit, podrà recórrer a diverses opcions de flexibilit­at. Així, els governs podran comprar cada any permisos d’emissió de CO2 a altres països. A més, alguns països podran beneficiar-se de certa quantitat de drets addicional­s utilitzant els permisos sobrants del període Kyoto II (2013-2020), que podran descomptar en la nova etapa (20212030). I, finalment, també podrien descomptar-se dels seus inventaris les emissions evitades gràcies a la gestió dels boscos i els sòls.

Emissions de CO2 evitades pels boscos i els usos de la terra

Un assumpte clau és el paper dels boscos, que actuen com a embornals que fixen i neutralitz­en el CO2 de l’atmosfera. La proposta de la Comissió permet que als inventaris de gasos de cada país es comptabili­tzi el balanç d’emissions i absorcions de les activitats vinculades als boscos (que absorbeixe­n emissions durant els seus primers anys, abans de ser madurs). Així mateix, la CE proposa de comptabili­tzar els usos de la terra i els canvis en aquests usos.

La Comissió és favorable a un repartimen­t de 280 milions de tones de CO2 per al conjunt de la UE en el període 2021-2030, mentre que a Espanya se li assigna un topall de 29 milions de tones per a aquests embornals per a tot el període. El fet que tan sols es podran comptabili­tzar embornals addicional­s “implica la necessitat de mantenir i de millorar els boscos, millorar els terres agrícoles i reduir la desertitza­ció”, afirma l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic”. “El més lògic és que aquests drets es donessin comparant la situació de partida i d’arribada, però el més probable és que es faci sobre la base de les promeses d’allò que es farà, per la qual cosa hi ha el risc que s’exageri i no es faci el que es diu”, afirma Carlos Calvo Ambel, analista de Transport and Environmen­t.

Aprofitar els permisos de CO2 que no necessiti la gran indústria

Una altra mesura de flexibilit­at més: als països amb un PIB superior a la mitjana se’ls permetrà incloure als seus inventaris nacionals permisos d’emissions de CO2 no utilitzats en el sector energètic i la gran indústria –subjectes al comerç d’emissions–, que podrien utilitzar per cobrir l’excés de gasos en les activitats difuses. Aquesta prerrogati­va només la

tindrien els rics: Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Finlàndia, Irlanda, Luxemburg, Àustria i Suècia, amb un límit de 100 tones.

Reserva per utilitzar drets sobrants en el període 2021-2030

La proposta més polèmica en aquesta negociació és la denominada reserva d’emissions: certs països que hagin sobrecompl­ert els seus objectius de reducció de gasos en el període 2013-2020 podran utilitzar drets sobrants “arrossegan­t-ne” una part al nou període de l’acord de París (20212030). La presidènci­a estoniana proposa per a tota la UE una reserva de 100 milions de tones de CO2, tot i que Espanya vol elevar-la a 145 milions. No obstant això, aquesta prerrogati­va tindrà diverses restriccio­ns. Els països només podrien recórrer a ella si el conjunt de la UE compleix la meta del -30% per al 2030 i si es tracta de països amb un PIB inferior a la mitjana el 2013. A més, prèviament el país ha d’haver esgotat els altres sistemes flexibles (boscos, permisos de la gran indústria...), però no pot haver comprat drets d’emissió a tercers ni haver-los venut. Així mateix, el país sol·licitador només es pot beneficiar del 20% del sobrecompl­iment. “Si la suma de peticions dels països que ho necessiten en totalitza més que la reserva prevista, aquesta es prorrateja, i això és una cosa que se sabrà el 2032”, diu l’Oficina de Canvi Climàtic.

Espanya seria un dels països que podria utilitzar com a màxim un 20% d’aquest sobrecompl­iment en el període 2013-2020 (s’estima que tindrà un saldo excedent de 143 milions en tones de CO2). Estava obligada a retallar les emissions de gasos del sector difús en un 10% el 2020 respecte al 2005, i ho ha aconseguit afavorida per la crisi econòmica.

Complir sense fer res, el risc de desincenti­var l’acció real

“Amb aquesta reserva de drets, desapareix en gran part la motivació dels països per prendre mesures d’acció climàtica”, afirma Calvo Ambel. Segons la seva opinió, aquesta fórmula desincenti­varà l’interès per reduir les emissions amb accions i mesures efectives, afegeix. Així, els països tindrien tres opcions bàsiques per complir l’acord de París: adoptar mesures nacionals efectives per reduir el CO2 (estalvi i eficiència d’energia, foment de renovables, canvis tecnològic­s...), comprar permisos a altres països (fet que tindria un cost) i agafar aquesta reserva de drets. “Òbviament, els països escolliran aquesta tercera opció, que és la més barata”, diu Calvo Ambel. El risc és que, amb aquesta comptabili­tat, els països no hagin ni tan sols de prendre mesures reals i efectives per complir les seves metes sobre emissions. En canvi, si no existís aquesta reserva, es crearia un estímul més ambiciós per als països que els podria portar fins i tot a vendre crèdits.

Els grups ecologiste­s creuen que la possibilit­at d’“arrossegar” part d’aquests drets és “incompatib­le amb l’acord de París”, que es va plantejar com a objectiu contenir l’increment global de temperatur­es per evitar una pujada de 2ºC respecte a la de l’època preindustr­ial (i prosseguir els esforços per a que no pugi per sobre d’1.5ºC. Afegeixen que aquesta proposta no encaixa amb una trajectòri­a per aconseguir reduccions de CO2 d’entre el 80% i el 95% per al 2050.

Decidir quin any arrenquen les reduccions és rellevant

Un punt clau en la negociació és determinar en quin moment s’engega el comptador de les reduccions de gasos, ja que això pot condiciona­r els esforços que emprengui cada país.

La CE proposa fixar com a punt de partida les emissions mitjanes entre els anys 2016 i el 2018 i després dibuixar una línia recta fins al 2020, de manera que és a partir d’aquesta data quan s’inicia la trajectòri­a de descens obligatòri­a per a cada país fins al 2030.

Determinar el punt d’arrencada és decisiu. El problema és que, com que les emissions de CO2 previstes (escenari tendencial) se situen per sota del camí autoimposa­t per la CE (fins a l’any 2025, més o menys), el resultat és que es generaria un gran excedent d’emissions durant el primer quinquenni que podria ser utilitzat a partir del 2025. Dit d’una altra manera: sense fer esforços de reducció de gasos amb mesures concretes, alguns governs ja complirien les seves metes fins al 2025, ja que les trajectòri­es normals (sense esforç addicional­s) de les emissions ja marquen un descens. L’oenagé Transport and Environmen­t proposa que el punt d’inici sigui el 2017, amb la qual cosa, al final, hi hauria una retallada real d’emissions de 1.025 milions de tones.

 ??  ?? Uns manifestan­ts sostenen un globus que simbolitza la Terra amb motiu de la cimera de París el desembre del 2015
Uns manifestan­ts sostenen un globus que simbolitza la Terra amb motiu de la cimera de París el desembre del 2015
 ?? ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS ??
ALESSANDRO BIANCHI / REUTERS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain