La Vanguardia (Català)

El Ministeri d’Energia intenta controlar la llei de Canvi Climàtic Designa un comitè d’experts que suposa plantar cara a Medi Ambient

- Barcelona

Diverses organitzac­ions cíviques, empresaria­ls i conservaci­onistes han criticat que hagin estat exclosos del comitè d’experts creat pel Ministeri d’Energia per contribuir a l’elaboració de la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Aquesta llei té com a objectiu complir els acords de París i afavorir un canvi de model econòmic i energètic per aconseguir una economia amb menys emissions de gasos hivernacle. De fet, des del Govern espanyol s’han posat en marxa dos processos participat­ius, un de pilotat pel Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient i un altre de capitaneja­t pel Ministeri d’Energia, per abordar aquesta qüestió.

El malestar ha arribat després d’un recent acord del Consell de Ministres arran del qual es va nomenar una comissió formada per 14 experts “independen­ts i de reconegut prestigi” perquè elaborin un informe que serveixi de base a la futura llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. El repartimen­t d’aquests noms (ajustat als desitjos del Ministeri d’Energia) ha estat qüestionat: hi ha quatre experts escollits pel Govern, tres pels agents socials (UGT, CC.OO. i CEOE) i sis de proposats per forces representa­des al Parlament.

Entre les 14 persones hi ha Ignacio Grangel, l’ex-cap de gabinet d’Alberto Nadal quan era secretari d’Estat d’Energia; Jorge Sanz, ex-director general de Política Energètica amb el Govern del PSOE, i José Luis de la Fuente O’Connor, responsabl­e de vigilància estratègic­a i intel·ligència tecnològic­a d’Iberdrola.

“Això no és un procés realment participat­iu. Les empreses que tenen part de la solució per mitigar el canvi climàtic haurien de ser a la comissió”, diu José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca, que reuneix les empreses del sector, convençut que les conclusion­s només serviran per ratificar la posició del Ministeri d’Energia. Els experts tenen sis mesos per presentar l’informe. “El més lògic seria que les empreses properes al sector de les renovables fossin consultade­s, com s’ha fet a Catalunya amb la llei del Canvi Climàtic”, diu Jaume Morron, gerent de l’Associació Eòlica de Catalunya.

Les oenagés Amics de la Terra, Ecologiste­s en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF han exigit al Govern que integri alguns dels seus experts i representa­nts dels consumidor­s. Altrament, “es perdria el temps fent exercicis per mantenir els interessos de les grans empreses energètiqu­es”, diuen. “Aquesta comissió és com fer la llei de Canvi Climàtic per la porta del darrere”, resumeix Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF.

Pilar Lucio, portaveu d’Energia del PSOE al Congrés, explica que la creació d’aquesta comissió va ser proposada pel seu partit. “La intenció era que es designessi­n persones independen­ts de les empreses elèctrique­s, però la nostra proposta s’ha desvirtuat en mans del Govern”, explica. “El Govern té un embolic”

“El que està passant és fruit de la falta de lideratge del Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient, que és a qui correspon redactar la llei. La ministra Isabel García Tejerina no pot estirar aquest carro i el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, no vol arribar gaire lluny. Per això posa persones que li permetran que la nova llei no afecti els seus plans, que passen per fomentar el carbó, per exemple”, diu Juantxo López de Uralde (Equo-Podem).

Mentrestan­t, el Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient manté obert un procés participat­iu fins al dia 10 d’octubre per recollir les opinions d’entitats i persones davant la futura llei de Canvi Climàtic. La iniciativa va ser elogiada quan es va promoure, però ara ha quedat deslluïda.

Sectors ecologiste­s i empresaria­ls critiquen que han estat exclosos

PSOE i Equo diuen que “no hi ha lideratge” per promoure la llei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain