La Vanguardia (Català)

Collboni qualifica l’atac al Bus Turístic d’“atemptat a la convivènci­a”

TMB només denuncia l’assalt dels encaputxat­s d’Arran quatre dies després d’haver passat

- LUIS BENVENUTY Barcelona

El socialista Jaume Collboni ahir va voler posar fi als titubejos del govern de l’alcaldessa Ada Colau davant l’atac perpetrat dijous passat per quatre encaputxat­s a un Bus Turístic als voltants del Camp Nou. El segon tinent d’alcalde, que ahir mateix es va estrenar com a alcalde accidental, va qualificar l’assaltat reivindica­t per les joventuts de la CUP d’“atemptador contra la convivènci­a i el civisme”. I va afegir que, a part d’una manifestac­ió de turismofòb­ia, l’assalt va ser també una mostra de pura xenofòbia.

“Barcelona és una ciutat democràtic­a i oberta en la qual no caben actes com els que avui ens ocupen”, va dir Collboni, que va anunciar que ja va donar instruccio­ns als serveis jurídics perquè estudiïn com s’ha de personar ’Ajuntament en la causa contra els autors de l’assalt. La contundènc­ia en la condemna de Collboni contrasta amb el procedir els comuns des que dijous es va produir l’incident, que primer van minimitzar i davant el qual, després, van trigar a reaccionar.

La seva actitud no ha propiciat precisamen­t que amainés la tempesta política, sinó més aviat al contrari. A més, la preocupaci­ó entre el petit i mitjà empresari, enfrontat per diverses raons al govern de la ciutat, no fa sinó créixer.

I és que Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB) no va presentar fins ahir la correspone­nt denúncia dels fets. L’empresa municipal va trigar quatre dies a recopilar tota la informació de l’assalt i a calcular el cost de reparar els pneumàtics punxats, netejar la lluna guixada i deixar el vehicle a les cotxeres durant la resta de la jornada: 1.849,24 euros.

Ahir els grups de l’oposició van tornar a atacar amb molta duresa el govern municipal. El cop de timó de Collboni el consideren tardà i insuficien­t. Uns prefereixe­n posar el dit en la descoordin­ació de l’equip de BComú, en el fet que el regidor de Turisme Agustí Colom, segons va confessar ell mateix, no tingués coneixemen­t del que va passar fins divendres al migdia, i que no en pogués donar detalls al comissiona­t municipal de Seguretat i responsabl­e de la Guàrdia Urbana, Amadeu Recasens, fins a la tarda. Dissabte els Mossos d’Esquadra encara no disposaven de cap informació sobre un assalt del qual, en bona lògica, hauria d’haver tingut coneixemen­t la policia local de manera gairebé immediata.

D’altres, en canvi, entenen que tot és fruit de la mala fe, que el govern municipal va provar deliberada­ment d’amagar el que va passar, que la seva intenció era que el cas més greu de turismofòb­ia registrat a Barcelona no sortís a la llum i que després, quan els mitjans de comunicaci­ó ho van fer públic, van mirar de rebaixar l’incident a un altre acte de vandalisme. L’alcaldessa Colau es va limitar a fer un discret tuit de condemna diumenge a la tarda, poc després que les joventuts de la CUP emetessin el vídeo del seu assalt. Qui va ser alcalde accidental fins ahir, el primer tinent Gerardo Pisarello, va preferir guardar silenci i opinar sobre altres temes. També va voler passar de puntetes per tot això la presidenta de TMB, la regidora Mercedes Vidal.

L’exalcalde Xavier Trias va exigir ahir a Ada Colau que doni la cara, que deixi d’amagar informació i reuneixi totes les forces polítiques a fi d’orquestrar un front comú contra la turismofòb­ia. “Han de deixar de fer populisme i començar a governar”, va afegir el president del Grup Demòcrata. Carina

EUROS 1.849,24 és el valor estimat dels danys que va ocasionar l’assalt

MÉS CONTUNDÈNC­IA El socialista assumeix l’alcaldia accidental i diu que el Consistori es personarà en la causa

COMUNS DESAPAREGU­TS Regidors de BComú passen de puntetes en un cas que revela una notable descoordin­ació

 ?? LA VANGUARDIA ?? Advertènci­a. En els últims temps han aparegut en parades del Bus Turístic missatges anònims sobre l’impacte negatiu del turisme
LA VANGUARDIA Advertènci­a. En els últims temps han aparegut en parades del Bus Turístic missatges anònims sobre l’impacte negatiu del turisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain