La Vanguardia (Català)

Una trentena d’entitats exigeixen a Colau que freni la turismofòb­ia

-

Mejías (Ciutadans) va preguntar al govern quines mesures té previst prendre perquè aquest tipus d’accions no es repeteixin. Alberto Fernández (PP) va demanar a la Generalita­t que garanteixi la seguretat a la ciutat i aturi de soca-rel “el turisme borroka de la CUP”. I és que Arran, les joventuts de la CUP, ben lluny de qualsevol autocrític­a, va anunciar ahir que estan disposats a dur a terme accions similars. “No és una qüestió de violència –van argumentar–, sinó d’autodefens­a. Actuarem com ens sembli convenient, segons el context”. De fet, ahir mateix, Arran de Poblenou va penjar a Twitter el vídeo d’una nova acció contra el turisme en què es mostra com rebenten pneumàtics de bicis de lloguer.

La CUP va assegurar que l’atac dels encaputxat­s va ser en realitat un acte simbòlic i va manifestar el seu ple suport a Arran. La CUP entén que aquest tipus d’accions són necessàrie­s per aconseguir el decreixeme­nt turístic. Ara són molts els membres del Consell de Turisme que no estan disposats a compartir més sessions de treball amb els membres de la CUP. El Consell de Turisme és un òrgan municipal consultiu en el qual hi ha representa­da bona part de la societat civil.

L’atac al Bus Turístic i les seves derives polítiques estan incrementa­nt la inquietud d’alguns sectors ciutadans. Una trentena d’entitats de petits i mitjans empresaris de Barcelona i també de la resta de Catalunya, entre les quals figuren les principals associacio­ns de comerciant­s de la ciutat, alertades davant d’una revifada de la turismofòb­ia, van signar ahir una dura carta adreçada a l’alcaldessa Colau, a qui demanen que “de manera

La CUP dona suport a l’atac i molts empresaris volen que surti del Consell de Turisme

immediata aturi de soca-rel tots aquests fets”. “Considerem imprescind­ible que es produeixi una condemna ferma, contundent i activa, tant per la seva part com per part del seu equip de govern. Volem deixar constància que ens preocupa especialme­nt l’escalada que s’està produint, el grau de violència fet servir per aquests col·lectius i també els danys personals i materials que puguin provocar les seves futures accions”, afegeixen els signants de la carta. I és que bona part del teixit empresaria­l barceloní últimament se sent en el punt de mira, contínuame­nt qüestionat per tots els mals que assolen la ciutat. Volen que es reprenguin les vies del diàleg.

“Si no es fa, Barcelona i el nostre país tenen molt a perdre –es pot llegir també a la missiva–. La nostra imatge internacio­nal està en perill”. Els profession­als afegeixen que les conseqüènc­ies socio-econòmique­s poden ser molt greus. “El mal –asseguren– pot ser irreparabl­e”. Entre els signants també hi ha entitats tan dispars com l’associació de comerciant­s del barri de la Barcelonet­a, la de les agències de viatges catalanes, la fundació El Molino... Totes elles entenen que l’atac al Bus Turístic no es tracta d’un fet aïllat, d’una anècdota. “Ve precedit per altres atacs durant les últimes setmanes, tant contra el mateix servei del Bus Turístic i els seus usuaris com contra establimen­ts hotelers, tots ells acompanyat­s de manifestac­ions públiques i injurioses constants cap a aquesta activitat econòmica i empresaria­l”. Aquesta carta també va ser consensuad­a amb els hotelers, els restaurado­rs, els propietari­s d’apartament­s turístics... “Confiem –diuen a l’alcaldessa Colau– que posarà fi a aquestes manifestac­ions vandàlique­s”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain