La Vanguardia (Català)

Cooperació destina 3 milions d’euros contra la violència a Amèrica Central

- Barcelona

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolup­ament (ACCD) destina aquest any més de tres milions d’euros a diferents projectes i programes per prevenir i reduir la violència urbana a Amèrica Central, especialme­nt a El Salvador, un dels països fuetejats per l’acció de les maras, els grups que sembren el terror a les principals ciutats. De fet, la persistènc­ia dels actes criminals al Salvador, Hondures i Guatemala s’ha traduït en un incessant èxode: l’any passat hi havia al món prop de 110.000 sol·licitants d’asil que fugien d’aquests països, segons xifres de l’Agència de l’ONU per als Refugiats (Acnur).

Davant aquest context, l’ACCD ha tornat a fixar aquest any Amèrica Central com una de les sis àrees geogràfiqu­es i temàtiques d’intervenci­ó prioritàri­a juntament amb Colòmbia; Orient Mitjà i els refugiats; Senegal; Marroc, i Moçambic, on es desenvolup­en importants iniciative­s en el camp de la salut.

El Govern va donar llum verda la setmana passada a l’acord de cooperació entre l’ACCD i el Govern del Salvador per “millorar la implementa­ció de programes de prevenció de violència i garantir la seguretat humana”. Els projectes, executats a través de diferents oenagés, també s’estendran a Hondures i Guatemala.

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia, Raül Romeva, va recordar ahir que després de cinc anys de descens aquest 2017 l’Ajuda Oficial al Desenvolup­ament (AOD) que desemborsa­rà la Generalita­t se situa en 30 milions, gairebé el doble que el 2016, però lluny dels nivells del 2008, quan es van pressupost­ar prop de 63 milions, la xifra més elevada fins ara.

Dels actuals 30 milions, 15,7 s’han adjudicat a 80 projectes (anuals) i 30 programes (bianuals) s’han adjudicat a oenagés. Romeva va subratllar que en aquestes convocatòr­ies s’han prioritzat les propostes presentade­s conjuntame­nt per diverses oenagés amb l’objectiu d’unir esforços i evitar duplicitat­s.

A l’AOD gestionada directamen­t per l’ACCD se sumen les quantitats que administre­n diferents departamen­ts de la Generalita­t, principalm­ent els d’Empresa i Coneixemen­t (3,7 milions) i de Salut (3,3 milions). D’aquesta manera, tenint en compte totes les partides, la suma total d’AOD destinada a Centreamèr­ica s’eleva a 3,5 milions d’euros; a l’Orient Mitjà i els refugiats, 3,3 milions; a Colòmbia, dos milions; a Moçambic, 1,7 milions; a Senegal, 1,3, i al Marroc, un. Altres països africans i llatinoame­ricans reben inversions inferiors.

Romeva va indicar que de cara a pròximes convocatòr­ies es prestarà una atenció especial a l’Àfrica tenint en compte que un flux important dels refugiats que arriben a Europa procedeixe­n d’aquest continent, sobretot de zones afectades per conflictes bèl·lics i pel canvi climàtic.

L’Orient Mitjà i els refugiats, Colòmbia i Moçambic són les següents destinacio­ns prioritàri­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain