La Vanguardia (Català)

Per què volem l’Agència Europea?

- Bonaventur­a Clotet Cap del servei de malalties infecciose­s de l’hospital Germans Trias i Pujol i director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa

Darreramen­t sento molt aquesta pregunta: Per què volem l’Agència Europea de Medicament­s (EMA, de les seves sigles en anglès) a Barcelona? Quan es va conèixer que la ciutat era candidata a acollir la seu d’aquesta institució europea, ara que ha de marxar de Londres a causa del Brexit, no vaig dubtar ni un segon a sumarme a la causa. I a tothom que em fa la pregunta l’hi responc el mateix: I per què no l’hauríem de voler?

La principal responsabi­litat de l’EMA és l’avaluació i supervisió dels medicament­s d’ús humà i veterinari. Tots els fàrmacs derivats de la biotecnolo­gia i altres processos d’alta tecnologia han de ser aprovats per l’EMA. També participa en la promoció de la innovació i la recerca en la indústria farmacèuti­ca i proporcion­a assessoram­ent científic i assistènci­a a empreses del sector.

L’EMA significa esperonar la innovació i la recerca en el camp de la indústria farmacèuti­ca. Això afavoreix la creació de patents, de llocs de treball, de noves spin-off biomèdique­s, a més de la visita de 40.000 investigad­ors, metges i empresaris del sector sanitari a l’any. Se m’ocorren poques maneres millors d’impulsar la recerca d’un país. I, no ho oblidem, la recerca i la tecnologia són bases fonamental­s per al desenvolup­ament. Sempre s’ha d’apostar per elles, independen­tment de la situació econòmica, política o social, perquè són les que a mitjà termini ens ajudaran a superar qualsevol situació adversa.

El trasllat de l’agència suposaria també el desenvolup­ament de molts assajos en el nostre entorn, la qual cosa ens permetria accedir a fàrmacs nous en el context d’assajos clínics, molt abans de la seva comerciali­tzació. Això, en poques paraules, vol dir tenir accés a més tractament­s curatius.

L’EMA, a més, representa­ria l’arribada de 900 treballado­rs que es traslladar­ien de Londres a la nova seu. És talent qualificat, persones amb un poder adquisitiu alt que impulsaran el sector dels serveis i alhora faran créixer el teixit investigad­or de Catalunya. Més gent, més llocs de treball, més estudis, més fàrmacs. Es tracta d’una cadena que amplifica molt l’impacte d’aquestes 900 persones, que inicialmen­t sembla limitat.

Des de la inauguraci­ó de l’agència a Londres, l’any 1992, al seu voltant s’hi han instal·lat unes 1.600 empreses vinculades a l’àmbit del medicament. L’augment de l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball d’alta tecnologia seria substancia­l. I comportari­a el desenvolup­ament del districte tecnològic 22@.

Som un país de talent, amb majúscules. Tenim grans investigad­ors i hem de lluitar per proporcion­ar-los les eines necessàrie­s per oferir-los el millor escenari. A canvi, l’EMA trobaria a Barcelona una plataforma investigad­ora de renom internacio­nal, amb una llarga trajectòri­a en assaigs clínics en múltiples especialit­ats. És un win-win de riquesa, no només econòmica.

L’EMA significa esperonar la innovació i la recerca en el camp de la indústria farmacèuti­ca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain