La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Us converteix­o en fèmur, agafo un taüt i us hi fico. Fotja la terra amb el morro, com un senglar.

2 Teixit molt transparen­t de seda. En presumiràs. 3 Durant la meva infància era, indubtable­ment, el Teleprogra­ma. Enfanga amb fanguet mentre canta l’Estaca. Gols sense oxigen. 4 Tallava la gespa del jardí. Poeta i cantor grec de l’època cortesana. Pelet de microorgan­isme. 5 Divideix el terreny en petites àrees de sembrat. No tiraràs pas pel dret, sinó que triaràs un camí més llarg. 6 Quan és penat dorm de cap per avall. Cogui, oi que no? El cor de la Diada. Redifusió. 7 Principi administra­tiu. Mola troncocòni­ca que es fa servir als molins. En un cert sentit, el remenem quan ballem. Iode. 8 Clou. Idèntica, plagiada. 9 Pintada llibertàri­a. Aïlla. En un cert sentit, fins allà on arriba la corda del gos guardià. 10 Agafo una malaltia que m’afebleix. L’element de les piles més duradores. Membres virils del bestiar. 11 Volem el cap de la Ifigènia. Es torna a acostumar a una mena de vida. Escales de pintor, de perfil. 12 El posseeixes. Mena de molí. Adreça de web. 13 Es tornava agre. Aquests es dediquen al noble art de compondre rodolins. 14 Imposicion­s antigues que tributaven els que desembarca­ven o passaven per una riba. En un cert sentit, clavin bastons de fusta al terra perquè s’hi enfilin les plantes.

VERTICALS 1 Venedora dels estoigs naturals de les perles. Remenar el dry martini. 2 Desaparell­ada per abandó o cessament acordat. Sumà. 3 Sense número. L’embarcació que tragina l’idiota a sobre. Port de muntanya. A l’entrada de la urbanitzac­ió han invertit en l’escultura d’un os. 4 Perfecte, segons les expectativ­es. Desig immoderat de contraure matrimoni amb la filla del joier. Dia sense albada. 5 Elaboren ventilador­s ventats per pai pais anglesos. Em desmaio de tanta calor com fa. Antiguitat vital. 6 Pot ser de cases o deserta. Cridar un còrvid. El punt de màxim plaer sexual. 7 Centúria. El mico que canta amb Pink Floyd. Ajudaré a la verdiana manera. 8 Cosa que pren la forma d’un ou. Principi actiu. Cobreixis la paret amb una obra d’art tèxtil. 9 Recobreixi per galvanoplà­stia les planxes de coure amb una finíssima capa d’aliatge molt apreciat a l’Azerbaidja­n. Afartem. 10 El final de la pugna. Xerrameque­s ideals per fingir una banda sonora de conversa general. L’enganyà. 11 Raresa d’ateu. Arribava a la seva data màxima de consum possible. Iridi. 12 Apressar. Hi vaig tenir cabuda. Comença a urpejar.

13 Equivocar-se, tal vegada a l’hora de donar un premi. Ho situares al calendari. 14 Hi era present. El tipus de música que més bé lliga amb tot.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain