La Vanguardia (Català)

‘Por trece razones’, sèrie amb danys col·laterals

L’emissió de Netflix va fer créixer un 19% les recerques relacionad­es amb el suïcidi a Google

-

El jove Werther es va enamorar de la persona equivocada, una dona compromesa amb un altre home. El seu patiment era tan intolerabl­e que Werther, creient que no podria oblidar mai els seus sentiments per Lotte, va decidir llevar-se la vida amb una pistola mentre sonaven les campanades de mitjanit de l’església del poble de Wahlheim. No es tracta d’una tragèdia real sinó de la novel·la

Les penes del jove Werther del romàntic Goethe, publicada el 1774, però es calcula que va inspirar al voltant de quaranta suïcidis entre els seus lectors. Aquest efecte d’imitació es podria repetir entre els adolescent­s com a conseqüènc­ia de la sèrie dramàtica Por trece razones? Un estudi publicat per JAMA Internal

Medicine diu que sí que hi ha hagut una influència en la societat, com a mínim en la curiositat sobre la manera de suïcidar-se.

Por trece razones explica els motius pels quals Hannah Baker (Katherine Langford) decidia morir, narrant els seus últims mesos de vida en set cintes de casset, destinades a les persones que van tenir alguna cosa a veure amb la seva mort, culpantles de manera directa o indirecta. La sèrie, basada en una novel·la de Jay Asher i produïda per la cantant Selena Gomez, va ser un èxit instantani entre el públic juvenil des que es va estrenar, el 31 de març a la plataforma de continguts Netflix. És per això que l’autor de l’estudi, John W. Ayers, de la Universita­t de San Diego, va voler analitzar les cerques a internet a partir d’aquesta data fins al 18 d’abril, el dia abans que el jugador de futbol americà Aaron Hernández es matés i alterés la fiabilitat de les dades.

El document determina que les recerques a Google que incloïen el terme suicide (suïcidi) van créixer un 19% en els 19 dies immediats a l’estrena de la sèrie. Això suposa un increment d’entre 900.000 i 1,5 milions més de cerques de les habituals. Entre aquestes, destacava l’augment d’indagacion­s sobre la planificac­ió d’un suïcidi, com ara “how to commit suicide” i “commit suicide” (com suïcidar-se), i “how to kill yourself” (com matar-se). Les conclusion­s? Que Por trece razones va tenir un efecte positiu i un altre de negatiu: d’una banda va elevar la conscienci­ació sobre el suïcidi i la cerca d’ajuda, i de l’altra va despertar interès en la planificac­ió d’un suïcidi. Mentre els autors plantegen la necessitat d’un altre estudi sobre els casos de suïcidi que hagi pogut inspirar la sèrie, sí que es coneix, per exemple, la mort de Franco Alonso Lazo Medrano, un enginyer industrial que no va suportar una desil·lusió amorosa i es va tirar des del quart pis del seu apartament a Arequipa, segons van informar mitjans peruans al juny. Però el que va sorprendre les autoritats va ser la metodologi­a de la mort: va deixar dues notes de suïcidi i arxius d’àudio al seu ordinador.

Casos com aquest eren el que temia Jaelea Skehan, directora del Hunter Institute of Mental Health, que a l’abril va publicar un article després de captar la preocupaci­ó entre els experts del seu sector. La molestava que el suïcidi de Hannah Baker fos gràfic perquè projectes d’investigac­ió afirmaven que el retrat de suïcidis incrementa­va “l’angoixa i el risc de suïcidi de les persones en situació de vulnerabil­itat”. També la preocupava que s’utilitzés el suïcidi com una eina per culpar altres persones i que no transmetés la necessitat de buscar ajuda (“No crec que res en aquest drama fomentés que una persona jove parlés amb els seus pares, un adult en qui confiïn, un conseller o un servei de salut mental”).

A Nova Zelanda, on tenen la taxa de suïcidi més alta entre els països desenvolup­ats, l’Oficina de Cinema i Literatura va preferir crear una nova qualificac­ió per edats en què determinav­a que les persones menors d’edat no podien veure la ficció sense estar acompanyat­s d’un adult. Com que els joves de 16 i 17 anys eren especialme­nt vulnerable­s, preferien curar-se en salut. I és que aquest és un dels problemes de Por trece razones: com que Netflix es pot veure a través de qualsevol dispositiu, hi havia la por que els adolescent­s consumissi­n la ficció sols i sense entrar en un diàleg saludable amb els seus pares i altres adults propers, i per tant en situació de risc.

Aquesta, que consti, només és una cara de la moneda. Més enllà del fenomen juvenil en què s’ha convertit,

Por trece razones també ha rebut aplaudimen­ts entre la crítica perquè representa les víctimes del bullying, la violència sexual i l’aïllament social i promou un debat tant sobre el suïcidi com de la cultura de la violació i de l’assetjamen­t a les aules. El guionista Nic Sheff, a més, va defensar públicamen­t la decisió de mostrar el suïcidi argumentan­t que ell mateix s’havia intentat llevar la vida amb pastilles i que havia vomitat en l’últim moment quan va recordar la història d’una dona que s’havia suïcidat, i que havia passat per un procés molt dolorós. “Em va semblar l’oportunita­t perfecta per mostrar com és un suïcidi de debò, dissipar el mite d’evaporar-se lentament”, va dir en una carta oberta a la revista

Vanity Fair.

Els estudis reflecteix­en que les representa­cions de suïcidi incremente­n l’angoixa entre les persones vulnerable­s

 ?? NETFLIX
Por trece razones ?? L’actriu australian­a Katherine Langford és Hannah Baker a
NETFLIX Por trece razones L’actriu australian­a Katherine Langford és Hannah Baker a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain