La Vanguardia (Català)

Envellir no va ser una trava

Moreau va canviar la imatge de la dona en el cinema, va renovar els arquetips de Hollywood

- LLUÍS BONET MOJICA Barcelona

Jeanne Moreau era una artista en constant ebullició i ha deixat empremta en tots els àmbits: teatre, cinema i televisió, a part de cantant i creadora musical. El 2006, quan presidia el jurat del Festival de Sant Sebastià, va declarar: “El dia que me n’hagi d’anar, me n’aniré, la mort ens tocarà a tots, però la vida és un do que jo encara tinc moltes ganes de compartir”. Rebel, insubmisa i provocador­a, aquesta actriu de talent impagable sempre es va mantenir fidel als seus principis. Gràcies a ella va canviar la imatge de la dona en el cinema, renovant els arquetips femenins que havia instaurat Hollywood. Va treballar a les ordres de Buñuel, Truffaut, Antonioni, Losey, Kazan, Orson Welles... Els seus pares es van separar el 1939 i la petita Jeanne es va quedar amb el pare. Era una nena malaltissa, que en les llargues convalescè­ncies havia memoritzat textos de Zola, Giradoux i Racine. La seva vocació inicial era ser ballarina, però tot canviaria després d’assistir a una representa­ció de la Fedra escrita per Jean Racine.

Va debutar el 1947, amb el primer Festival d’Avinyó que havia fundat Jean Vilar, i abans d’acabar els estudis al conservato­ri ja era contractad­a per la Comédie Française. Dos anys més tard es posava per primer cop davant la càmera, encarnant una adúltera a Dernier amour. Encadenarà pel·lícula rere pel·lícula, però és Louis Malle, el seu primer amant, qui mostra una insòlita Moreau a Ascensor al cadalso i Los amantes, dues pel·lícules del 1958. Sempre oberta als desafiamen­ts, no va dubtar a apostar pel jovent iconoclast­a de la nouvelle vague, que va transforma­r el cinema i la va convertir en el rostre més representa­tiu del moviment. La pel·lícula més determinan­t va ser la ja llegendàri­a Jules y Jim, que va rodar François Truffaut el 1962. Davant la irritació dels sectors més conservado­rs de la societat francesa, Moreau també va acceptar protagonit­zar Diálogos de carmelitas, on competia amb Alida

La seva vocació inicial era ser ballarina, però tot va canviar després d’assistir a una funció de ‘Fedra’ de Racine

Valli, la gran dama del cinema italià.

Va ser musa de Buñuel a partir de la memorable Diari d’una cambrera. I, per descomptat, d’Orson Welles, admirador incondicio­nal i el seu director a El proceso (1962) i Campanadas a medianoche (1965). No hi havia director que no la volgués davant la càmera. Des de Michelange­lo Antonioni (La noche) a Joseph Losey (Eva, El senyor Klein) o Elia Kazan (El último magnate). Va ser Welles qui la va animar a debutar com a guionista i directora a Lumière, on actuava amb Lucia Bosé.

Envellir no va ser una trava per prosseguir una brillant carrera com a intèrpret. Actriu i dona fora de la norma, Moreau deixa un immens buit. Les pel·lícules, el seu rostre i el seu estil queden per sempre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain