La Vanguardia (Català)

El jutge deixa lliure Villar amb una fiança de 300.000 euros

El magistrat ja no veu risc de fuga ni perill per a la investigac­ió

- J. M.ª BRUNET Madrid

El suspès president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, sortirà de la presó tan bon punt dipositi la fiança de 300.000 euros que li va imposar ahir el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz. En el cas del seu fill Gorka, la caució és de 150.000 euros, i en el del secretari de la Federació, Juan Antonio Padrón, la fiança torna a ser de 300.000 euros.

Tots tres havien ingressat a la presó el 20 de juliol passat. Llavors el magistrat va considerar que els havia d’enviar a la presó davant la gravetat dels delictes que els imputava, fet que els podia portar a fugir de la Justícia. “Sobretot davant la gran capacitat econòmica de què disposen”, deia Pedraz. El magistrat també es referia a la possibilit­at que obstruïssi­n l’avenç de la investigac­ió, que llavors estava pendent d’analitzar tota la documentac­ió.

Transcorre­gudes menys de dues setmanes, i davant el ràpid progrés de la investigac­ió, el magistrat afirma que ja han declarat 12 dels 23 investigat­s, i considera que no són necessàrie­s les mesures preventive­s inicials. En aquest sentit, la interlocut­òria que va dictar ahir subratlla que ja no aprecia el mateix risc de fuga ni que la posada en llibertat dels investigat­s pogués perjudicar la marxa de les indagacion­s sobre les suposades pràctiques corruptes registrade­s a la Federació Espanyola de Futbol. Ara bé, el jutge deixa clar que no s’han rebaixat les sospites sobre Ángel María Villar ni sobre el seu fill Gorka, i tampoc en relació amb Juan Antonio Padrón. Tots tres hauran de comparèixe­r cada setmana al jutjat i se’ls retirarà el passaport. Pedraz afirma que “continuen existint motius per estimar responsabl­es criminalme­nt” els tres dels delictes de corrupció pels quals els va imputar després de la investigac­ió duta a terme des del gener per la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, en coordinaci­ó amb la Fiscalia Anticorrup­ció, i des de fa menys temps, per l’esmentat magistrat.

Sobre les sospites, en l’ordre de presó inicial el jutge exposava que, emparada per Villar, a la Federació es va establir una relació de “clientelis­me” tant en la contractac­ió de personal –que recau en familiars– com en l’adjudicaci­ó de contractes de subministr­ament a canvi de “determinad­es contrapres­tacions”. El jutge xifrava en gairebé 52 milions d’euros els perjudicis causats a la RFEF, i també al·ludia als “excessos a les facultats d’administra­ció” que atribuïa a Villar i el “cada vegada més control” de Gorka en la Federació malgrat no tenir-hi cap càrrec.

 ?? ATTILA KISBENEDEK / AFP ?? Ángel María Villar en una imatge d’arxiu
ATTILA KISBENEDEK / AFP Ángel María Villar en una imatge d’arxiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain