La Vanguardia (Català)

Contra el Suprem

- Joan Anton Sánchez Carreté Fiscalista

Sorprèn que, de manera continuada, alguns contribuen­ts del futbol hagin ignorat la reiterada jurisprudè­ncia de la Sala Tercera del Tribunal Suprem (TS), la contencios­a administra­tiva. Des del 1993 hi ha hagut una guerra entre els gestors del món del futbol i Hisenda. En aquest període, el futbol profession­al ha obtingut importants victòries: per exemple, que es reconegués la possibilit­at de percebre drets d’imatge al marge de les retribucio­ns salarials. Veiem ara els mateixos actors, com el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el president del Reial Madrid, Florentino Pérez.

Del 2007 al 2011 el TS va marcar els criteris amb què s’havia d’actuar en l’àmbit del futbol profession­al. Clubs i esportiste­s s’havien d’adaptar, una tasca gens fàcil també per als profession­als de l’assessoria fiscal. Aquelles sentències sobre actuacions inspectore­s es van resoldre sense sancions, ja que es va considerar llavors que la pràctica fiscal es basava en interpreta­cions raonables de la norma.

Ara la situació és diferent: tenim una extensa jurisprudè­ncia. Tal com vam dir en un article a La

Vanguardia el juny 2013, des de la sentència del TS d’11 de juny del 2008 –cas Julio Iglesias–, el criteri jurisprude­ncial ha canviat, no sense controvèrs­ia. L‘esmentada sentència ha estat confirmada per una altra de 13 d’abril del 2011, i recentment per la sentència del TS de febrer d’aquest mateix any que afecta un exjugador del FC Barcelona, i que en un supòsit similar el futbolista ni tan sols va ser sancionat pel fisc. El criteri del TS és que “a fi d’evitar l’elusió fiscal per via de la interposic­ió d’entitats no residents, el model de conveni de l’OCDE del 1992 (...) permet aplicar la normativa interna”, i continua el Tribunal: “Encara que el cas jutjat en la sentència citada faci referència a una activitat artística, resulta directamen­t aplicable als esportiste­s que tenen cedits els seus drets d’imatge a societats (...) establerte­s en altres països”.

En resum: si un jugador actua a Espanya, sigui resident fiscal o no, els drets d’imatge relacionat­s amb aquesta actuació han de tributar a Espanya, els cobri qui els cobri i independen­tment d’on es cobrin, sense perjudici d’evitar la doble tributació si fos el cas. La ignorància de la jurisprudè­ncia ha portat el cas Messi al resultat que tots coneixem, ha incidit en el cas Neymar, l’origen del qual també va ser no adequar-se a la jurisprudè­ncia del moment. Aquesta reflexió no pretén analitzar si a aquestes conductes els correspon o no un retret penal. Malgrat que la conclusió és ben clara.

Si un jugador actua a Espanya, sigui resident fiscal o no, els drets d’imatge han de tributar a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain