La Vanguardia (Català)

Foment rebutja pagar 450 milions a TP Ferro pel final de la concessió

Espanya i França ultimen l’informe sobre l’antiga gestora del túnel del Pertús

- LALO AGUSTINA

Espanya i França i TP Ferro –la concession­ària del túnel del Pertús controlada per ACS i Eiffage– es veuran les cares al tribunal arbitral internacio­nal per determinar si els respectius estats han de compensar la companyia, en liquidació des de finals de l’any passat, per la resolució anticipada del contracte. Les discrepànc­ies entre les dues parts són enormes, irreconcil­iables.

D’una banda, l’administra­ció concursal de TP Ferro va xifrar el desembre passat en 450 milions de euros el valor teòric comptable dels actius del túnel pirinenc i va reclamar als dos estats involucrat­s el pagament de la pertinent compensaci­ó. D’una altra, les dues administra­cions –en el cas d’Espanya, el Ministeri de Foment– ja van avisar des del primer moment que veien totalment fora de lloc les reclamacio­ns de la companyia, encara que, un cop transcorre­gut més del mig any que preveia el contracte per dirimir amistosame­nt una eventual disputa, encara no han respost oficialmen­t a la reclamació de l’administra­ció concursal.

Fonts del Ministeri de Foment van explicar ahir el motiu del retard en la resposta: “S’ha demanat informació complement­ària que era imprescind­ible per al càlcul de la liquidació”. Després d’obtenir-la, continuen les mateixes fonts, Espanya i França estan ultimant la documentac­ió, per a la qual s’ha comptat amb l’opinió d’experts independen­ts, i pròximamen­t es farà arribar a l’administra­ció concursal amb la liquidació correspone­nt. Òbviament, serà molt lluny dels 450 milions. El dubte és si serà zero o, fins i tot, si demanarà una compensaci­ó de l’empresa als estats.

La disputa entre Espanya i França i l’empresa rau en les causes que van portar TP Ferro a la fallida el 2016 després de ser incapaç de refinançar un deute financer de 560 milions d’euros. Les administra­cions culpen la companyia de mala gestió, mentre que TP Ferro afirma que el projecte va naufragar per la inacció de les respective­s administra­cions, en especial per la tardança a posar en marxa el corredor mediterran­i, del qual s’havia de nodrir el trànsit de la concessió. El nombre de trens que passen pel túnel encara és, actualment, baixíssim.

Ningú no es responsabi­litza del fiasco i, mentre es dirimeix si els estats han d’assumir la responsabi­litat patrimonia­l de l’administra­ció, la justícia acaba d’eximirne els gestors: l’ACS de Florentino Pérez i el gegant francès Eiffage, propietari­s del 50% de TP Ferro, no es veuran afectats pel concurs de creditors.

Fa unes setmanes, el jutge del concurs va arxivar l’anomenada peça de qualificac­ió del concurs, que s’obre d’ofici sempre que una empresa va a liquidació. Ni l’administra­ció concursal ni la Fiscalia no van considerar culpable el concurs i cap creditor no va presentar al·legacions per sostenir el contrari. En conseqüènc­ia, el jutge mercantil de Girona va qualificar el concurs de fortuït, amb la qual cosa s’ha exonerat definitiva­ment el consell d’administra­ció i, subsidiàri­ament, els accioniste­s de cobrir l’elevat dèficit concursal –la diferència entre els deutes i els actius– de TP Ferro. ACS i Eiffage no hauran de posar ni un euro.

Els dos grups empresaria­ls tampoc no es beneficiar­ien d’una eventual fallada favorable del tribunal arbitral, quan es pronunciï. Com que la companyia està en procés de liquidació, qualsevol ingrés extraordin­ari que es produeixi anirà directamen­t a satisfer els interessos dels creditors. En aquest cas, la pràctica totalitat del deute de TP Ferro està en mans dels bancs i dels fons oportunist­es que els van comprar els seus drets de cobrament en els últims anys.

És gairebé impossible –o impossible del tot– que la liquidació de l’empresa deixi recursos econòmics disponible­s per repartir entre els accioniste­s, que, d’altra banda, ja van aconseguir importants beneficis quan les seves filials constructo­res es van encarregar de l’execució de les obres. Però això és una altra història. Ara, així que Espanya i França presentin el seu informe, entrarà en joc el tribunal arbitral. La batalla per la indemnitza­ció tot just acaba de començar.

EL GESTOR JA ÉS PÚBLIC La infraestru­ctura ja està gestionada per les administra­cions des de finals de l’any passat

ACS I EIFAGGE, ABSOLTS

El jutge exonera ACS i Eiffage de qualsevol responsabi­litat en el concurs de TP Ferro

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? Entrada al túnel del Pertús pel costat espanyol
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU Entrada al túnel del Pertús pel costat espanyol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain