La Vanguardia (Català)

Barcelona disputarà a 18 ciutats més la seu de l’EMA

Bratislava, Dublín, Amsterdam, Estocolm, Milà i Copenhague­n, entre les favorites

- DANI ROVIROSA Brussel·les. Servei especial

Barcelona haurà de competir contra unes altres 18 ciutats per aconseguir la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que deixarà de ser a Londres un copel Regne Unit se n’hagi anat de la Unió Europea.

El termini per presentar les candidatur­es va acabar dilluns a mitjanit i el Consell de la UE va publicar ahir la llista de les candidates. Entre elles hi ha les que han sonat amb més força en les últimes setmanes per disputar la seu a la capital catalana, com Bratislava, Amsterdam, Milà i fins i tot Copenhague­n, Estocolm i Dublín. Totes elles hauran de competir, a més, amb Atenes, Bonn, Brussel·les, Bucarest, Hèlsinki, Lilla, Porto, Sofia, Viena, Varsòvia, Zagreb i Malta, que no ha especifica­t la localitat exacta.

La Comissió Europea té fins al 30 de setembre per analitzar les candidatur­es i veure fins a quin punt compleixen els requisits que se’ls exigeixen. El més important és que els treballs de l’agència no es vegin perjudicat­s pel canvi de seu. També es valoraran els accessos i les connexions geogràfiqu­es que tingui la nova ubicació; la quantitat d’escoles disponible­s per als fills dels treballado­rs i les condicions laborals per a la resta dels seus familiars i, finalment, la capacitat de la indústria farmacèuti­ca local.

Partint dels resultats d’aquest examen, els estats membres hauran de triar les seves tres candidates preferides, mitjançant un sistema de vot semblant al del Festival d’Eurovisió. Hauran de donar 3, 2 i 1 punt a les seves ciutats preferides. La que obtingui més punts serà la guanyadora. La votació pot durar diverses rondes, fins que només quedin dos aspirants.

Barcelona parteix amb un gran avantatge: és l’única que ja té un edifici plenament disponible. Un cop es prengui la decisió, les claus de la torre Glòries es podran lliurar en un màxim de sis mesos si la capital catalana és l’elegida. L’aeroport del Prat ofereix bones connexions amb la resta del món i la indústria farmacèuti­ca catalana i espanyoles són de les més potents. El principal hàndicap de la candidatur­a és que Espanya ja té tres agències europees (l’Agència Comunitàri­a de Control de Pesca, l’Agència per a la Seguretat i la Salut en el Treball i l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE). Fonts europees no descarten que la resta de rivals utilitzin el referèndum de l’1 d’octubre com a element en contra de Barcelona. I les seves principals adversàrie­s també disposen de punts a favor.

A Bratislava l’afavoreix el sistema de votació. Els països de l’est d’Europa que es van incorporar a la UE a partir del 2004 no tenen cap agència i podrien aliar-se amb Eslovàquia perquè aconseguei­xi l’EMA. Fonts europees també apunten a la possibilit­at que Alemanya doni el seu vot a Bratislava –que té l’aeroport de Viena a 50 km– a canvi de rebre suport perquè Frankfurt adquireixi l’Agència Bancària Europea, que també haurà d’abandonar Londres.

Amsterdam també està ben connectada amb l’exterior gràcies a l’aeroport de Schiphol i, encara que no té un edifici disponible, els examinador­s han quedat gratament sorpresos quan han vist els preparatiu­s de la candidatur­a. Es tracta d’una ciutat moderna, igual que Barcelona i Milà, que és una altra de les preferides. La ciutat italiana també disposa d’una indústria farmacèuti­ca important.

Dublín té al seu favor que el sistema legal irlandès és similar al del Regne Unit i la seva proximitat amb Londres facilitari­a el trasllat dels treballado­rs. El fet que s’hi parli anglès també és un avantatge. L’agència sueca de medicament­s és un dels principals socis de l’EMA, cosa que juga a favor d’Estocolm, mentre que Copenhague­n té entre les seves cartes la d’haverse convertit en un hub d’investigac­ió mèdica.

La Comissió Europea té de termini fins al 30 de setembre per veure si les candidatur­es reuneixen els requisits

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? De Londres a Barcelona. A la imatge superior, les actuals instal·lacions de l’Agència Europea del Medicament a Londres. A la inferior, la torre Glòries, il·luminada amb les lletres de l’agència, durant la visita que els directius d’aquest organisme van...
LLIBERT TEIXIDÓ De Londres a Barcelona. A la imatge superior, les actuals instal·lacions de l’Agència Europea del Medicament a Londres. A la inferior, la torre Glòries, il·luminada amb les lletres de l’agència, durant la visita que els directius d’aquest organisme van...
 ?? FRANK AUGSTEIN / AP ??
FRANK AUGSTEIN / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain