La Vanguardia (Català)

París 2024, Los Angeles 2028... una via oberta a Barcelona’32

El COI i l’acord entre París i Los Angeles obren la via a una altra aventura catalana

- RAMÓN ÁLVAREZ

“El llegat i la tradició que han deixat els Jocs Olímpics de Barcelona’92 és important perquè van suposar un nou començamen­t per fer l’olimpisme més gran. Alejandro Blanco està fent una gran feina en aquest sentit. Tot el Comitè Olímpic Espanyol fa créixer el llegat de Barcelona, la seva tradició i la seva ambició per establir nous objectius”. Les paraules de Thomas Bach, president del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), durant els actes de celebració del 25è aniversari dels Jocs de Barcelona podrien haver passat com un simple elogi de rigor a Barcelona i al president del COE, present a la cerimònia, si no fos perquè el mateix Bach negociava aquells dies l’acord entre les candidatur­es de París i Los Angeles per repartir-se, d’acord amb el COI, les cites olímpiques del 2024 i el 2028.

Totes dues ciutats havien resultat finalistes per allotjar els Jocs que prendrien el relleu de Tòquio 2020, després de la retirada de les candidatur­es de Boston, Roma, Hamburg i Budapest. I en una sorprenent decisió, el COI va decidir el juliol en una reunió extraordin­ària que va fer sense la pompa habitual a la seva seu de Lausana (Su- ïssa) adjudicar les cites del 2024 i el 2028 a totes dues candidatur­es. París i Los Angeles havien d’assolir un consens que l’alcalde de Los Angeles, Eric Garcetti, va avançar a la matinada espanyola d’ahir. A l’espera que el ratifiqui l’assemblea del COI en la seva reunió del pròxim 13 de setembre a Lima, Pa- rís acollirà els Jocs del 2024, i Los Angeles, els del 2028. Serà la ter- cera cita olímpica per a les dues ciutats.

L’acord, inèdit, dona temps al COI per reflexiona­r sobre l’adjudicaci­ó de futures Olimpíades després de la pèrdua generalitz­ada d’interès que s’ha donat a tot el món d’acollir uns Jocs, la renúncia de projectes ja en marxa i, sobre- tot, l’experiènci­a de grans federacion­s internacio­ns com la de futbol (FIFA) o atletisme (IAAF) d’apostar per candidatur­es qüestionab­les o sobre les que pesen clars indicis de corrupció, es diguin Rússia, seu del Mundial del Futbol del 2018; Qatar, seu del 2022, o Doha, que acollirà el Mundial d’Atletisme del 2019. Però, sobretot, marca el camí perquè seus de Jocs Olímpics històrics com els de Barcelona tornin a ser la millor garantia d’èxit.

“Barcelona està prou preparada per acollir una altra cita olímpica; l’avalen la il·lusió que continua demostrant la seva gent i el gran èxit organitzat­iu”, va declarar també Bach ja fora dels micròfons.

El president del COI va suggerir una nova candidatur­a barcelonin­a en el 25è aniversari del 1992

Aquestes paraules van tornar a alimentar el cuc olímpic entre els responsabl­es polítics que les van escoltar i que van viure la cita de fa 25 anys des d’una segona fila o en l’anonimat.

Malgrat que el clima polític no sembla avui dia el més adequat, el consens que ha aconseguit Barcelona per allotjar l’Agència Europea del Medicament i el propi que va poder observar a la seva recent visita Bach són la millor mostra que una nova candidatur­a és viable. En una atapeïda agenda, el president del COI es va entrevista­r amb la vicepresid­enta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría; el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, a més de diversos membres del Govern, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre moltes altres autoritats. A part, va visitar el CAR de Sant Cugat i el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, que també va elogiar, acompanyat de María Teresa Samaranch, patrona de la Fundació Barcelona Olímpica.

Tots van sentir paraules d’elogi als Jocs del 1992 i el suggerimen­t, més o menys velat, a una nova aventura que vindria avalada pels més de 1.500 milions d’euros que el COI, titular dels principals drets dels Jocs, destina a les seus olímpiques. Adormida la candidatur­a per als Jocs d’Hivern als llimbs de les comissions municipals (que ha anat superant, una darrere l’altra), la candidatur­a a uns Jocs Olímpics d’estiu el 2032, 40 anys després de Barcelona’92, torna a apuntar com una nova il·lusió.

Les polèmiques nominacion­s de la FIFA o la IAAF porten el Comitè Olímpic a apostar per ciutats ja contrastad­es

 ?? XAVIER CERVERA ?? Epi encén diverses torxes olímpiques durant la festa del 25è aniversari de la inauguraci­ó de Barcelona’92 dimarts de la setmana passada
XAVIER CERVERA Epi encén diverses torxes olímpiques durant la festa del 25è aniversari de la inauguraci­ó de Barcelona’92 dimarts de la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain