La Vanguardia (Català)

Cristiano, al jutjat

La fiscal i l’advocat de l’Estat van sotmetre l’astre blanc a un punyent interrogat­ori

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El davanter del Reial Madrid va comparèixe­r dilluns davant el jutge per donar compte de la gestió dels seus drets d’imatge, un litigi pel qual Hisenda reclama al portuguès el pagament de 14,7 milions d’euros per impostos no pagats, i la Fiscalia demana fins a 15 anys de presó, alhora que els advocats del jugador defensen la seva innocència i reclamen que el cas sigui sobresegut mentre adverteixe­n que, en cas que prosseguei­xi el judici, en demanaran l’absolució.

Cristiano Ronaldo no oblidarà amb facilitat la data del 31 de juliol del 2017. Va ser abans-d’ahir, el dia de la seva compareixe­nça judicial com a investigat, en què va ser sotmès a un punyent interrogat­ori per part de la fiscal i l’advocat de l’Estat encarregat­s del cas. La declaració de Cristiano va discórrer en un ambient correcte, però molt tens en algunes fases. Les acusacions no van acceptar en cap moment les seves explicacio­ns sobre els fets que han determinat que sigui acusat de quatre presumptes delictes fiscals. Tot això va portar que l’astre madridista explotés i arribés a dir que era allà “per ser qui soc”.

L’interrogat­ori inicial de la magistrada del jutjat d’instrucció de Pozuelo de Alarcón, Mónica Gómez Ferrer, ja va ser intens i detallat. S’havia estudiat a fons l’assumpte. Peròdespré­slafiscalI­nmaculada Sánchez Cervera, i l’advocat de l’Estat, Edmundo Bal, van fer servir tanta o més intensitat que la mateixa jutgessa.

El comú denominado­r a aquestes intervenci­ons va ser la posada en dubte de la legalitat dels contractes que el davanter portuguès va subscriure amb si mateix quan anava a venir a jugar a Espanya. En poques paraules, Hisenda estima que amb aquests contractes el jugador portuguès Cristiano cedia al davanter lusità Ronaldo els seus propis drets d’imatge, de manera que va generar un fals circuit fraudulent.

Per Cristiano i els seus advocats va quedar molt clar que la batalla judicial serà molt dura, perquè les acusacions no deixaran anar fàcilment la presa. De l’interrogat­ori que van fer es desprèn amb facilitat que estan convençude­s que la gestió que el jugador blanc ha fet dels seus drets d’imatge a Espanya és constituti­va de quatre delictes fiscals. El cas és greu, molt més que altres de precedents que han afectat futboliste­s coneguts. Després de l’agreujamen­t de la resposta penal davant del fenomen del frau fiscal, el fet és a la vista dels informes d’Hisenda que obren a la causa i de la interpreta­ció que en fan la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. Cristiano no es juga només els 14,7 milions d’euros que li reclama Hisenda, sinó que podria arribar a ser condemnat a més de 15 anys de presó.

Potser per això, a la fase immediatam­ent anterior a la seva compareixe­nça davant la jutgessa. hi ha hagut alguns contactes entre les parts, per conèixer la seva posició respectiva davant del procés. En aquests contactes s’han examinat diferents hipòtesis i possibilit­ats legals resultants. Entre elles, la d’un eventual acord en el qual el davanter portuguès admetés els fets i els atribuís a una conducta equivocada. És a dir, s’ha analitzat la viabilitat d’un pacte en virtut del qual l’astre blanc assumiria la seva culpabilit­at i acceptaria una condemna que no impliqués el seu ingrés a la presó i el pagament d’una quantitat moderadame­nt inferior a la que ara se li reclama.

La defensa, tot i això, ha exposat de manera nítida que el seu plantejame­nt de partida és lluny de qualsevol hipòtesi d’acord i que la seva actuació es guiarà a tota hora pel propòsit d’aconseguir el sobreseïme­nt i arxiu de l’assumpte o, en el pitjor dels casos, l’absolució de Cristiano si s’arriba a la fase del judici oral. A l’inici de la partida, en suma, resulta evident que Ronaldo i els seus defensors rebutgen tota idea de tancar l’assumpte mitjançant un acord. De moment, el jugador portuguès té el propòsit de defensar-se amb dents i ungles i lluitar per la seva innocència.

No ho té fàcil, tot i això. L’octubre vinent declararan les tres inspectore­s fiscals que han analitzat el comportame­nt tributari de Cristiano i n’han elaborat informes. La defensa busca contradicc­ions entre elles. Les acusacions busquen el contrari, i que aquestes compareixe­nces qüestionin encara més la conducta fiscal del davanter portuguès.

En converses prèvies a la declaració, la defensa del futbolista ha deixat clar que rebutja un pacte Amb l’agreujamen­t dels delictes fiscals, pot ser que les acusacions demanin fins a 15 anys de presó

 ?? INSTAGRAM ?? El davanter del Reial Madrid va publicar ahir a les xarxes socials una fotografia amb un missatge desafiador
INSTAGRAM El davanter del Reial Madrid va publicar ahir a les xarxes socials una fotografia amb un missatge desafiador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain