La Vanguardia (Català)

El Grec suma audiència

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Les xifres definitive­s del festival Grec han confirmat l’èxit d’aquesta edició, a la qual han assistit 7.000 persones més que l’any passat, i en què destaca l’espectacle E.V.A., de T de Teatre, com el més vist.

El primer Festival Grec dirigit per Francesc Casadesús ja té balanç. Molt positiu. Malgrat haver posat tres mil entrades menys a la venda que l’any passat, ha aconseguit set mil espectador­s més. Si el 2016 el Grec va reunir 105.961 espectador­s, aquest any n’ha aconseguit 112.944, i l’ocupació ha passat del 68,97% al 75,09%. L’espectacle més vist ha estat E.V.A., de les T de Teatre, dirigides per Julio Manrique, que ha arribat al Romea als 11.847 espectador­s i un 66,26% d’ocupació. El segon ha estat la reposició d’El preu al teatre Goya, amb 10.074 i un 66,1%. El preu ja va ser l’espectacle de més èxit al Grec del 2016. I el tercer al podi ha estat Bodas de sangre, el Lorca dirigit per Oriol Broggi, amb 6.879 espectador­s i que ha aconseguit un ple gairebé total a la Biblioteca de Catalunya.

La programaci­ó internacio­nal, que, com cada any, es concentra als teatres de la muntanya de Montjuïc, ha estat molt més ben rebuda que en anys anteriors, va explicar Casadesús, i espectacle­s com ara La granota tenia raó, de James Thierrée, o La impaciènci­a del cor, de Simon McBurney, amb la Schaubühne, han aconseguit el ple, igual que El gran domador, de Dimitris Papaioanno­u, la gran aposta del director. “Aquest espectacle era per mi la pedra angular en un festival que parlava de Grècia. Si el creador més important actualment d’aquell país hagués fracassat aquí, se m’hauria desmuntat una mica el discurs”, reconeix. En canvi, els espectacle­s internacio­nals que sí que han punxat han estat els dos dirigits per Wajdi Mouawad: en les seves dues funcions, Inflamació del verb viure es va quedar en el 64.07% d’ocupació, i Les llàgrimes d’Èdip en el 54,15%.

Malgrat que la divisió per gèneres cada vegada té menys sentit perquè els espectacle­s són cada cop més híbrids, el gènere que més ha augmentat aquest any al Grec ha estat la música, que ha passat de 21.176 a 25.525 espectador­s. El teatre continua sent el rei del festival i ha augmentat de 67.664 a 69.645, el circ ha passat de 3.639 a 4.421 i la dansa, de la qual s’han posat a la venda 3.000 entrades menys, ha caigut lleument, de 13.482 a 13.353, però amb una ocupació rècord del 84,45%.

A més, hi va haver 8.851 espectador­s en activitats paral·leles –des de xerrades fins a tallers i assajos oberts– i Casadesús va remarcar ahir l’èxit dels abonaments de tres i cinc entrades creats aquest any, que han suposat el 9,3% de totes les entrades venudes. Tot i les bones dades, el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Collboni, va evitar comprometr­e’s amb un augment de pressupost del Grec i va assenyalar que decidirien “en funció de les propostes que hi hagi i no a l’inrevés”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain