La Vanguardia (Català)

Hotels en plena forma

El sector recupera nivells precrisi per la forta demanda

- Barcelona

Durant el primer semestre, els hotels de Barcelona han incrementa­t tant els ingressos com la rendibilit­at.

Els hotels de Barcelona disparen preus i rendibilit­at en plena guerra del sector contra la proliferac­ió d’apartament­s turístics. Durant el primer semestre de l’any, els preus de l’allotjamen­t hoteler es van incrementa­r prop d’un 9% respecte al mateix període de l’any passat, fins a una mitjana de 142 euros diaris, cosa que va impulsar la ciutat com a segona destinació més cara del mercat espanyol després de Marbella, el preu mitjà de la qual va ascendir a 154,5 euros diaris de mitjana, segons el Baròmetre del sector hoteler espanyol elaborat per Str i Magma Hospitalit­y Consulting.

Amb una ocupació del 77,6%, quatre punts superior a la del 2016, la rendibilit­at dels hotels de la capital catalana es va disparar fins als 110,3 euros (ingressos per habitació disponible), un 14% més que l’exercici passat, i lidera el rànquing de les destinacio­ns espanyoles. “Barcelona viu un moment molt bo i podem dir que és una destinació que ha recuperat els nivells precrisi de preu i rendibilit­at”, explica Bruno Halle, soci de la consultora hotelera Magma. Halle assegura que el sector encara no nota l’efecte de la moratòria implantada per l’Ajuntament de Barcelona que restringei­x l’obertura de nous establimen­ts a moltes zones del centre de la ciutat, “les conseqüènc­ies de la qual es començaran a notar el 2019 i el 2020, ja que l’oferta no creix al ritme de la demanda”.

Segons les dades de què disposa la consultora, el fort increment de la demanda és el principal impulsor del bon comportame­nt del sector hoteler: “Aquest nivell de demanda –superior a l’11% per part del turisme estranger, segons Frontur– impulsa el creixement de tots els allotjamen­ts, tant hotels com apartament­s”. “Estem en un moment de vaques grasses, però no s’han de descuidar els riscos”, apunta el responsabl­e de la consultora.

“A Barcelona, el principal risc és l’avenç de la turismofòb­ia i preus excessius que portin els visitants a triar altres destinacio­ns”, assegura Bruno Halle. Per la seva part, els principals riscos al mercat espanyol són la proliferac­ió de l’allotjamen­t no reglat i la recuperaci­ó dels mercats actualment en conflicte, principalm­ent Turquia, Egipte i Tunísia.

Al mercat espanyol, en el primer semestre el preu mitjà va ascendir fins als 107,5 euros, un 9% més, mentre que l’ingrés mitjà per habitació disponible va ser de 78 euros. L’ocupació mitjana del sector a tot Espanya va ser del 72,9%, un punt per sobre que el 2016. Les destinacio­ns amb més ocupació van ser les Canàries (83%), seguides de Barcelona (77,6%) i Màlaga (77%).

 ?? XAVIER CERVERA ?? Interior d’una habitació d’hotel a Barcelona
XAVIER CERVERA Interior d’una habitació d’hotel a Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain