La Vanguardia (Català)

Abolit el text que permetia al violador eludir la presó casant-se amb la víctima Jordània reforma la llei per castigar la violència contra les dones

-

Un país menys en la llista d’aquells que permeten al violador eludir la presó si es casen amb la víctima, fins i tot si és menor: Jordània. La setmana passada va ser Tunísia. Però continuen sent massa encara els llocs on això és possible; entre d’altres, Algèria, Líbia, Líban (en fase d’abolició), l’Autoritat Nacional Palestina, Iraq, Síria, Bahrain, Kuwait, Filipines, Tadjikista­n i Veneçuela, a més d’altres llatinoame­ricans.

La idea que l’honor de la família recau en el cos de les seves dones les converteix en víctimes elevades a l’enèsima potència. A la violència sexual a què es veuen sotmeses s’afegeix el repudi de la família (de vegades), l’estigma social (sempre) i, per acabar-ho d’adobar, veure’s obligades a casar-se amb l’home que les ha violades.

La Cambra Baixa del Parlament jordà va acordar ahir abolir l’article 308 del Codi Penal que alliberava de la presó (si és que havia arribat a trepitjar-la) el violador que es casava amb la seva víctima. Queda la ratificaci­ó per part del Senat, designat pel rei, però no sembla que pugui suposar un problema. Entre els vots favorables es van comptar els de l’Aliança Nacional per la Reforma, encapçalad­a pel Front d’Acció Islàmica, braç polític dels Germans Musulmans a Jordània.

La portaveu oficial de l’Aliança, Dima Tahbub, va declarar que un pas així hauria d’anar acompanyat d’altres moviments que asseguress­in l’abolició de l’article. “Donem suport al veto perquè és essencialm­ent un requisit de la xaria, a més de ser una cosa necessària” per a Jordània, va postil·lar Tahbub.

No obstant això, creu que aquest pas ha d’anar acompanyat d’“altres mesures, com l’expansió i rehabilita­ció de llars socials, administra­des pel Ministeri de Desenvolup­ament Social, per poder atendre i proporcion­ar l’atenció psicològic­a adequada a les víctimes”.

També va instar el Ministeri d’Assumptes Islàmics a dirigir-se als imams que prediquen en l’oració

Tunísia va aprovar la setmana passada una reforma legal similar i el Líban també ha iniciat els tràmits

comunitàri­a de divendres perquè adverteixi­n la comunitat dels canvis sobre la qüestió.

Les organitzac­ions, nacionals i estrangere­s, i els diputats que havien fet campanya a favor de l’abolició de l’article 308 van qualificar la jornada d’ahir d’històrica per al país, un dels més citats pels nombrosos mal anomenats crims d’honor.

La diputada Uafa Bani Mustafa va explicar la setmana passada que sovint els pares accepten aquest tipus de matrimonis per minimitzar “la vergonya de la família”, però va agregar que cap noia no hauria “de ser lliurada com un regal” al seu violador.

Grups de defensa dels drets humans confien que Jordània serveixi d’exemple al Líban, que es troba en procés d’abolició de l’article 522, equivalent al 308 jordà.

El passat 27 de juliol Tunísia va eliminar, per fi, del seu Codi Penal l’article 227 bis, després d’àmplies discussion­s i ajornament­s. Cridava l’atenció que, sent el país àrab amb la legislació més avançada en qüestió de drets de la dona, encara fos vigent. El primer president tunisià, Habib Burguiba, va prohibir, a més del vel, la poligàmia basantse en l’exigència de l’Alcorà de ser equitatiu amb totes les mullers, una cosa impossible segons nombrosos exegetes del text sagrat.

 ?? REEM SAAD / AP ?? Activistes jordanes demanaven ahir davant el Parlament l’abolició de l’article 308
REEM SAAD / AP Activistes jordanes demanaven ahir davant el Parlament l’abolició de l’article 308

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain