La Vanguardia (Català)

Diables sobre rodes

Tiroteig de pel·lícula en un jutjat de Moscou quan una banda d’assassins intentava fugir

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Tots ho hem vist per la televisió en les incomptabl­es sèries de policies. Però ahir va passar de veritat a un tribunal de la província de Moscou. Cinc perillosos delinqüent­s, membres d’una sanguinàri­a banda d’atracadors de carretera, van intentar escapar de la justícia a trets.

Durant el procés que se segueix contra ells des de fa un any, van aconseguir treure una o diverses pistoles als agents que els custodiave­n en un intent de sortir de l’edifici. La policia del tribunal va reaccionar amb celeritat i va avortar l’intent de fugida en un tiroteig de pel·lícula que va acabar malament per als delinqüent­s, originaris de diverses exrepúbliq­ues soviètique­s d’Àsia Central. Per a tres d’ells el judici es va acabar per sempre al tercer pis d’aquell edifici de justícia, situat al costat de l’autopista circular que separa la capital russa de la província de Moscou. Els altres dos es troben ferits. En l’intercanvi de trets també van patir ferides tres policies, dos homes i una dona.

Pel que sembla, els guàrdies del tribunal escortaven els acusats des del quart pis de l’edifici. Quan estaven a l’ascensor es va produir la baralla, en la qual van aconseguir les armes dels agents de la llei. Segons testimonis de l’ocorregut, l’ascensor va arribar al tercer pisi allà van romandre durant almenys deu minuts. Llavors, tres d’ells van decidir jugarse el tot pel tot i, en una mala còpia d’una escena d’acció de Michael Mann, van decidir sortir a la desesperad­a.

Potser esperaven imitar en alguna cosa Robert de Niro i Val Kilmer fugint del banc en el romàntic thriller d’atracament­s Heat. Però de romàntic no té res el que va succeir ahir, ni res del que havien fet per ser portats a judici aquests cinc diables de Moscou.

Estaven acusats de formar part d’una perillosa banda d’atracadors que entre el 2012 i el 2014 van sembrar el pànic a les províncies de Moscou i Kalug, a zones poc transitade­s de l’autopista del Don, que travessa la Rússia europea des de Moscou fins a Novorossis­k, al mar Negre. Es dedicaven a aturar conductors per robar-los, i van arribar en diversos casos fins a l’assassinat. Per la seva semblança amb un famós videojoc, la premsa els va batejar com Grand Theft Auto Gang, o només la banda GTA.

Segons va establir la investigac­ió policial, el grup criminal el va formar Ibaidullo Subjànov, un home procedent del Kirguizist­an i mort el 2014 durant la desarticul­ació de la banda. Va reclutar delinqüent­s de les exrepúbliq­ues soviètique­s del Tadjikista­n, l’Uzbekistan i el Kazakhstan.

La banda planejava els seus cops amb especial cura. Els caps entrenaven els seus subordinat­s en l’ús d’armes de foc i en la lluita cos a cos. En el moment de la detenció, fa tres anys, se’ls van confiscar fusells kalàixniko­v, pistoles i diversos cotxes per als atracament­s.

El modus operandi dels seus crims era sempre el mateix: col·locaven punxes a la carretera i, quan l’automòbil s’aturava amb les rodes punxades, apareixien de no se sap on els atracadors. No volien objectes de valor: s’enduien sobretot els seus permisos de conduir.

En alguns casos simplement els espantaven perquè els donessin la documentac­ió. Però, sense descartar que n’hi hagi més, la policia els acusa de 15 atacs d’aquesta mena amb el resultat de 17 morts. El primer es va produir el 3 de maig del 2014. A l’autopista del Don, a 84 quilòmetre­s de Moscou, es va trobar un Kia Ceed en què conductor i passatger havien estat tirotejats. Es tractava d’un matrimoni de jubilats.

El segon cas amb víctima mortal documentad­a va ser un home sol i es va produir a la mateixa autopista. Com en el primer cas, no lluny de l’escenari del crim els investigad­ors hi van trobar una cadena metàl·lica amb pues.

Hi va haver altres víctimes que simplement eren al lloc equivocat. És el que va passar amb un ciclista que es van trobar els de la banda quan sortien del bosc. Primer li van disparar, però després li van assestar no pas menys de 22 punyalades.

El greu incident d’ahir no és el final de la pel·lícula. En la vida real, el procés contra els dos superviven­ts i quatre membres més de la banda que en el moment del tiroteig eren a la sala del judici ha de continuar.

Van robar i van matar 17 persones al llarg de dos anys en una de les grans autopistes russes

 ?? ANDREY NIKERICHEV / AP ?? A trets. Policies i personal sanitari s’emporten un dels ferits en el tiroteig d’ahir al tribunal provincial moscovita
en un intent de fugida
ANDREY NIKERICHEV / AP A trets. Policies i personal sanitari s’emporten un dels ferits en el tiroteig d’ahir al tribunal provincial moscovita en un intent de fugida
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain