La Vanguardia (Català)

El Govern del PP alerta de la deriva radical dels independen­tistes catalans

Zoido assegura que l’Estat impedirà que els extremiste­s decideixin a Catalunya

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Els últims passos fets pel Govern català i els actes violents protagonit­zats per la branca juvenil de la CUP són, per l’Executiu de Mariano Rajoy, la demostraci­ó palpable de la radicalitz­ació del president de la Generalita­t i de tot el seu gabinet. A parer de l’Executiu espanyol, aquesta situació deriva de la seva aliança amb la CUP, gràcies a la qual Carles Puigdemont va ser elegit per al càrrec, amb el vot dels seus deu diputats, ara fa gairebé 19 mesos.

El Govern del PP està disposat a impedir aquesta deriva , segons el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, sense estridènci­es, però amb fermesa, fent el que ha fet l’Executiu de Rajoy des que va començar el procés sobiranist­a, anant als tribunals per impedir que es facin realitat les intencions dels independen­tistes, que contravene­n la Constituci­ó.

En una roda de premsa a Algesires (Cadis), el titular d’Interior va subratllar que el seu Govern “continuarà amb la mateixa actitud de no permetre que els radicals decideixin el futur dels catalans amb una il·legalitat rere l’altra, per complir els seus deliris”. Per això es va recórrer contra la reforma del reglament del Parlament –pensada per tirar endavant les lleis de ruptura–, que ha estat suspesa pel Tribunal Constituci­onal. I ho fa, va dir Zoido, davant l’actitud del president Puigdemont, “que pretén aprovar normes i decidir el futur dels catalans sense comptar amb la resta de les forces polítiques, o sigui, sense comptar amb els catalans”, que, segons el seu parer, “demostra que cada dia està més radicalitz­at”. Davant aquesta situació, la tasca de l’Executiu central és “posar fre a la deriva autoritàri­a de qui no vol que el contradigu­in i domina els drets de l’oposició”.

En aquest gir radical emmarca el ministre de l’Interior l’atac a un autobús turístic de Barcelona per part d’Arran, la branca juvenil de la CUP, que ha protagonit­zat altres actes de violència de carrer, que es produeixen, va dir, en el marc de “la mateixa deriva radical que demana una concentrac­ió per insultar la Guàrdia Civil, que compleix amb lleialtat la legalitat vigent governi qui governi”. Fets, a més, va dir Zoido, que lamentable­ment “suposen la pèrdua d’imatge i llibertats públiques a Barcelona”.

El Govern d’Espanya està preocupat per aquestes actituds violentes, perquè fins ara el procés sobiranist­a s’havia caracterit­zat per les manifestac­ions pacífiques, cosa que havia permès lluitar contra els passos que anava fent el Govern català des de la llei, i sense portar el conflicte al carrer, però si els membres de la CUP opten per portar la violència al carrer, el procés es pot complicar.

En aquest sentit, la vicesecret­ària d’estudis i programes del PP, Andrea Levy, va subratllar que els últims actes de radicalism­e de la CUP als carrers de Barcelona “no és vandalisme, hi ha una ideologia política al darrere que no vol que hi hagi turisme de cap tipus en una ciutat com Barcelona”, producte, va assenyalar, que “si se’ls posa moqueta als radicals a la Generalita­t, ells, al final, es creuen que tenen la clau del Govern”. La dirigent popular va subratllar que la mateixa CUP s’autoanomen­a “partit radical”, i es dedica a practicar “una política d’agitació i visceralit­at” que situa al centre del debat l’odi i la ràbia al contrari”.

Levy considera que amb els passos que s’estan fent aquestes setmanes, amb canvis de consellers al Govern “per posar-los al servei d’una causa il·legal”, s’està “donant aquest caldo de cultiu perquè la radicalita­t s’apoderi del carrer”. Davant aquesta situació, la secretària d’estudis i programes del PP va fer ahir “una crida a la sensatesa i la moderació, perquè Catalunya és molt més que aquesta radicalita­t dels polítics independen­tistes que estan governant la Generalita­t”.

L’Executiu de Rajoy està preocupat pel risc que els actes violents s’apoderin del procés sobiranist­a

 ?? J.RAGEL / EFE ?? El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ahir durant la seva visita al port d’Algesires
J.RAGEL / EFE El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ahir durant la seva visita al port d’Algesires

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain