La Vanguardia (Català)

Podem acusa Fachin de crear un “problema polític” a Catalunya

Echenique diu que la direcció catalana del partit no respecta la pluralitat interna

- Barcelona

La tensa pugna que mantenen la direcció estatal de Podem i el díscol secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, que fa front, a més, a una creixent oposició en els cercles liles, va pel camí d’enquistar-se i ser un seriós escull per a les seves aspiracion­s electorals.

L’equip de Pablo Iglesias, contrari al suport de Fachin a la consulta unilateral de l’1-0 i a la seva negativa a confluir amb l’espai dels comuns que lidera Ada Colau i Xavier Domènech, ja admet obertament que té un “problema polític” a Catalunya difícil de solucionar.

En ple augment de les hostilitat­s dialèctiqu­es entre Fachin i la cúpula de Podem, el secretari d’organitzac­ió lila, Pablo Echenique, ha enviat un text a la militància en què explica la posició de la direcció estatal i reconeix que a Podem Catalunya hi ha un “problema polític” perquè la pluralitat de veus que hi ha al partit “no està proporcion­alment representa­da” en la direcció de Fachin.

“Hi ha un nombre significat­iu d’inscrits de Podem que tampoc (com passa a la direcció estatal) no se senten representa­ts en les posicions del seu partit; un nombre que difícilmen­t es pot qualificar de minoritari i que també té bones i democràtiq­ues raons per discrepar”, diu el document d’Echenique, titulat Què passa a Podem Catalunya?, al qual ha tingut accés La Vanguardia.

Una reflexió que la mà dreta d’Iglesias va transmetre per canals interns de Podem dilluns a la nit, hores després que Fachin celebrés una roda de premsa a Barcelona en què va fer tot un exercici d’autodeterm­inació respecte a la direcció estatal. “No li correspon ni a Iglesias ni a Echenique canviar la direcció, el que passa a Catalunya es decideix a Catalunya”, va afirmar Fachin. El líder català de Podem va acusar d’“ingerèncie­s” Iglesias i d’impulsar entre bastidors el moviment d’oposició interna –en el qual hi ha membres catalans del consell ciutadà estatal de Podem i diputats d’En Comú Podem– que reclama una “una assemblea per decidir-lo tot” i poder desbancar Fachin.

En el seu text als cercles podemites, Echenique fuig del xoc ideològic amb Fachin pel que fa al referèndum, si bé recorda que la seva formació no creu que la solució per al debat català passi per un referèndum unilateral sense garanties democràtiq­ues, i el situa en el terreny orgànic.

Així, acusa Fachin d’atemptar contra la pluralitat interna i pervertir l’esperit de descentral­ització que es va aprovar en l’assemblea de Vista Alegre II, en què “el principi de participac­ió ha d’estar per sobre del de representa­ció”.

Com ja li va transmetre sense gaire fortuna a Fachin en la trobada que van celebrar amb Iglesias el 21 de juliol passat a Madrid, a parer del secretari d’organitzac­ió lila la solució al conflicte que viu Podem passa per “donar veu a les bases i solucionar el problema de representa­tivitat democràtic­ament abans que l’assemblea sigui convocada pels cercles”.

En aquesta direcció s’estan mobilitzan­t els cercles catalans crítics amb Fachin. Marc Bertomeu, el líder de Podem Barcelona, va anunciar dilluns la convocatòr­ia d’una assemblea la segona quinze d’octubre perquè les bases triïn la nova direcció. “Tota direcció política que sigui mereixedor­a d’aquest nom ha d’escoltar a tothom i actuar en conseqüènc­ia”, assenyala Bertomeu en el comunicat que anuncia l’assemblea barcelonin­a.

Unes paraules i una decisió que, internamen­t, s’han interpreta­t com el primer pas perquè els cercles demanin a Fachin que convoqui una assemblea autonòmica en què es decideixi el nou líder a Catalunya.

En cas que aquesta petició no sigui escoltada, els crítics podrien recórrer a la mediació de la direcció estatal, perquè els estatuts de Podem recullen l’opció que es convoqui una assemblea ciutadana autonòmica amb caràcter extraordin­ari davant “qualsevol element fàctic que posi en qüestió els principis fonamental­s de l’estratègia aprovada per l’assemblea ciutadana de Podem al territori”.

Fachin, cada vegada més sol i acorralat, només ha accedit a convocar una assemblea per fixar la posició sobre el referèndum de l’1-O i l’aliança amb la Catalunya En Comú de Colau i Domènech, però no pas per posar a votació el seu lideratge. Ara per ara.

Els cercles crítics amb el líder català reclamen que convoqui una assemblea autonòmica

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU ?? El secretari d’organitzac­ió de Podem, Pablo Echenique, amb el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, el juny del 2015
INMA SAINZ DE BARANDA / ARXIU El secretari d’organitzac­ió de Podem, Pablo Echenique, amb el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, el juny del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain