La Vanguardia (Català)

Urkullu defensa la fi de la dispersió arran de la mort d’un pres etarra

El lehendakar­i reivindica la seva feina per canviar la política penitencià­ria

- Pamplona

La mort del pres etarra Kepa del Hoyo ha tornat a posar en primera plana un debat permanent a Euskadi. El lehendakar­i Iñigo Urkullu va reivindica­r ahir el seu compromís a modificar la política penitencià­ria i la feina del seu Executiu a Madrid amb l’objectiu d’aconseguir el final de la dispersió.

L’acostament dels presos és el pilar bàsic en la construcci­ó de la convivènci­a, segons el president basc, que va culpar l’esquerra abertzale que encara no s’hagi aconseguit, i li va demanar que assumeixi la seva “responsabi­litat” per no haver permès fins ara als reclusos acollir-se a vies individual­itzades ni a beneficis penitencia­ris.

Amb més de 300 presos encara a les presons –250 a Espanya i 73 a fora de l’Estat–, fa temps que Vitòria insisteix que, amb una ETA que va anunciar el cessament de la seva activitat terrorista el 2011 i desarmada des de l’abril passat, la dispersió “no té sentit”. Urkullu ha aprofitat cada reunió amb Mariano Rajoy per demanar-li un canvi que no arriba en un tema que els dos executius asseguren que no ha estat mai sobre la taula en les negociacio­ns pressupost­àries. Ajuria Enea ja va remetre a Madrid un pla sobre els presos que preveia l’allunyamen­t a un màxim de 250 quilòmetre­s d’Euskadi.

“Una altra política penitencià­ria és possible dins de la llei”, va remarcar ahir el lehendakar­i en l’acte en honor a Sant Ignasi a Azpeitia (Gipuzkoa), on cada any es desplaça l’associació de familiars dels presos, Etxerat, per lliurar-li un dossier sobre la seva situació. Urkullu no sempre l’ha recollit, però ahir sí que ho va fer. El moment és important, amb les enquestes indicant un suport social majoritari a l’acostament de presos –un 74% dels bascos hi estan d’acord, segons l’últim Euskobaròm­etre– i només 24 hores després que es fes pública la mort de l’etarra Del Hoyo a la presó de Badajoz de resultes d’un infart mentre feia esport.

Després de mostrar el seu condol

Un 74% dels bascos estan d’acord amb l’acostament dels reclusos d’ETA, segons l’Euskobaròm­etre

a la família, Urkullu es va referir a la proposta de l’esquerra abertzale d’elaborar un “full de ruta” per modificar la política penitencià­ria recordant que el seu partit, “des de fa vint anys”, redacta plans al Parlament basc per acostar els presos. Al seu torn, el lehendakar­i va censurar que ETA, amb la connivènci­a de l’esquerra abertzale, no hagi permès fins ara que els reclusos s’acullin a beneficis, un canvi votat pels mateixos presos i anunciat fa un mes que marca com a línies vermelles “el penediment i la delació”.

El secretari general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va criticar que la mort de Del Hoyo no ha estat “natural”, ja que, segons ell, no es pot deslligar de les “desenes d’anys d’empresonam­ent, de dispersió, de maltractam­ents i de lluites per millorar les condicions de vida a les presons”. Etxerat, així mateix, va subratllar la “crueltat” d’un sistema que obliga els familiars a recórrer milers de quilòmetre­s a l’any fins i tot, com en aquest cas, “per repatriar el cos” a Galdakao (Bizkaia), on s’ha instal·lat la vetlla.

Per la seva banda, el PP provincial va demanar la intervenci­ó del Govern basc per impedir homenatges “il·legals”, i va censurar que l’esquerra abertzale consideri la “mort natural d’un pres un assassinat”.

 ?? JAVIER ETXEZARRET­A / EFE ?? Imatge de la visita d’Urkullu a Azpeitia, amb un cartell en record de l’etarra Del Hoyo, mort d’un infart
JAVIER ETXEZARRET­A / EFE Imatge de la visita d’Urkullu a Azpeitia, amb un cartell en record de l’etarra Del Hoyo, mort d’un infart

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain