La Vanguardia (Català)

Elogi de l’hotel (amb permís)

- Sergi Pàmies

Ara que les plataforme­s digitals de viatges i de prescripci­ó hotelera estan sota sospita per manipulaci­ó de comentaris ens convé recuperar les velles recomanaci­ons de tota la vida, d’amics i coneguts. Malgrat aquesta crisi de confiança i les moratòries que criminalit­zen el sector, allotjar-se en un hotel encara se situa a la part alta de les satisfacci­ons majoritàri­es. Hi ha, és veritat, una rabiosa minoria que pot permetre’s el luxe de refugiar-se en mansions o en iots des dels quals pontifique­n que això dels hotels és per a la púrria. I és cert que la massificac­ió fa emergir un infern que només serveix per comparar insectes o taques de moqueta. I també hi ha un sector de famílies intel·ligents que, al marge de la voràgine capitalist­a, practiquen l’intercanvi d’apartament­s.

Tot i això, confesso que moltes satisfacci­ons viatgeres de la meva vida tenen a veure amb el magnetisme dels hotels percebut des de la gratitud provincian­a de qui, per sort, mai no ha ensopegat amb psicòpates com els de la sèrie sobre hotels Room 104, que HBO va estrenar dissabte. Tot arrenca quan de petit vaig sentir que l’actor Omar Sharif vivia en un hotel. No solament

Allotjar-se en un hotel encara se situa a la part alta de les satisfacci­ons majoritàri­es

durant les vacances sinó sempre. Em va semblar el súmmum del luxe i, per provar d’emular-lo, vaig comparar la vida de Sharif amb el meu millor moment hoteler: Moscou, 1965, un hotel de moqueta i passadisso­s dissenyats per un futurista desterrat per l’estalinism­e. A cada planta hi havia una màquina per enllustrar les sabates. Era d’una eficàcia paranormal, amb dos raspalls circulars, un per a sabates fosques i un per a calçat clar, que les abrillanta­ven rotant a una velocitat que et feia pensar que et podria mutilar els peus. Hi havia un argument marxista-leninista per justificar l’existència de la màquina: el comunisme no podia tolerar que ningú netegés les sabates a ningú. ¿Què recordo de Moscou? Les meves sabates sovièticam­ent enllustrad­es.

Per això, quan penso en la diversitat d’estímuls que ens pot proporcion­ar un hotel, situo la màquina molt amunt, encara que una mica per sota de l’altra gran aventura hotelera de la meva vida: passar una nit (com a escuder de la mateixa dona) a cadascun dels hotels de cinc estrelles que es van obrir a Barcelona a l’època preolímpic­a, amb el plaer de sentir-nos turistes de luxe a la nostra ciutat. Hi ha altres meravelles hoteleres, com el tacte dels barnussos, la pressió de les dutxes, l’expectativ­a de la tapa metàl·lica que cobreix un Sandwich Club demanat de matinada al servei d’habitacion­s, el paper de carta amb la capçalera corporativ­a, l’elegància crepuscula­r dels pianistes de bar, el bufet de l’esmorzar i tantes altres coses. Ara que ens anirem veient durant uns dies, els proposo que, si els ve de gust, ens expliquin què els agrada més i què els agrada menys dels hotels. Només els prego que els comentaris tinguin la fiabilitat de La Vanguardia i no de les plataforme­s digitals especialit­zades en comentaris fraudulent­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain